Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesiune spre Izvorul Tămăduitor Arhiepiscopul Tomisului, prezent la Mănăstirea Dervent

ro

12 Sep, 2015 00:00 2213 Marime text
Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie. Este zi de post deoarece ne amintește de patimile și moartea Mântuitorului.

Cu această ocazie, luni, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la Mănăstirea Dervent. Acolo, începând cu ora 8.45, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, care va fi urmată de procesiunea spre Izvorul Tămăduitor, unde va avea loc o slujbă de sfințire a apei.

Crucile de la Mănăstirea Dervent

Istoria Sfintelor Cruci de la Dervent poate fi reconstituită cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generaţie în generaţie. Prin urmare, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Pe locurile în care aceştia au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce.
 
În perioada stăpânirii otomane, Ahmet Bey, șeful unei raiale turcești de pe malul Dunării, aflând că aceste cruci aduc binecuvântare, a cumpărat moșia pe care ele se aflau. În preajma războiului pentru independenţa României, s-a călcat tradiţia ocrotirii crucilor. Unul dintre descendenţi lui Ahmet a mers la câmp la vremea secerişului şi a lovit cu sabia în Crucea cea mare şi i-a rupt braţele, iar pe două dintre cele trei mici le-a scos din pământ. Cu toate acestea, minunile nu au încetat să apară. După Războiul de Independență, un cioban surdomut din Coslugea și-a găsit vindecarea la crucile de leac de la Dervent, așa cum au fost ele numite.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii