Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie În caz de cutremur, Peste o sută de clădiri riscă prăbuşirea

ro

10 Jan, 2011 08:27 594 Marime text

Zona Peninsulară a oraşului este un adevărat butoi cu pulbere... Nu este vorba despre niciun atac terorist, ci despre zecile de clădiri vechi care, la un eventual cutremur, ar putea fi avariate grav sau, în cel mai rău caz, s-ar face una cu pământul. Cinci clădiri din oraş au fost încadrate în clasa 1 de risc seismic. Traian 25, Gen. Manu 32, Callatis 31, Mercur 10 şi Ştefan cel Mare 26 sunt adresele imobilelor cu probleme. În urmă cu câţiva ani, au fost adoptate mai multe acte normative care au avut ca obiect clădirile vechi, a căror rezistenţă a scăzut odată cu trecerea timpului. Aceleaşi acte normative au stabilit că gradul de risc seismic trebuie stabilit prin expertiză. La Constanţa, prima acţiune de identificare şi expertizare a clădirilor s-a efectuat prin anii '90. Anul trecut, administraţia locală a făcut o nouă evaluare, în urma căreia zece clădiri din municipiul Constanţa au fost încadrate în gradul unu de risc seismic. În condiţiile în care casele naţionalizate s-a întors la foştii proprietari, responsabilitatea întreţinerii imobilelor le revine în totalitate.

Expertiza, obligaţia proprietarului

Reprezentanţii administraţiei locale sunt cei care au identificat clădirile cu probleme. În Constanţa, cu precădere în Zona Peninsulară, au fost identificate peste o sută de imobile ce riscă să fie avariate grav în cazul unui cu tremur cu magnitudinea de peste şapte grade. Proprietarii au fost notificaţi şi invitaţi, astfel, să expertizeze imobilele. Este vorba despre clădiri, cu spaţii comerciale la parter, construite înainte de 1978. Dacă, în termen de doi ani de la primirea notificării, expertiza nu a fost efectuată, urmează o nouă notificare. Specialiştii susţin că doar expertiza este cea care stabileşte încadrarea clădirilor în gradele 3, 2, 1 sau 0 de risc seismic. În cazul în care imobilul a primit gradul 0 de risc, este clar că reprezintă pericol de prăbuşire. Legea prevede că „nerespectarea prevederilor art. 10, alin (1), lit. a)si b) privind contractarea proiectării/execuţiei lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic a clădirii, respectiv, de la data finalizării proiectului de consolidare" se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei.

Dau din colţ în colţ...

Mulţi dintre foştii proprietari care au primit înapoi imobilele revendicate dau acum din colţ în colţ, pentru că nu au cu ce să plătească expertizele. Astfel s-a născut un cerc vicios. O portiţă de ieşire ar fi, dar, pentru asta, trebuie să existe expertiza... Programul naţional pentru consolidarea clădirilor cu mai multe etaje încadrate în gradul 1 de risc seismic. Anul trecut, programului i-ai fost alocate peste opt milioane de lei. Numai că, din situaţia decontărilor, postată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, reiese că cereri au fost depuse doar pentru imobile din Bucureşti şi alte două judeţe.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii