Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 de străzi intră în reabilitare pe bani europeni Adrian Stan - „Sunt străzi de peste 60 ani care acum doi ani nu aveau nici canalizare"

ro

28 Feb, 2013 20:53 2669 Marime text
05_techirghiol.jpgProiectul derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale privind modernizarea străzilor din oraşul Techirghiol în valoare de 4.958,535,82 lei, din care valoarea nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare este de 3.135.931,41 lei, a devenit o certitudine. Primarul Adrian Stan a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că în două săptămâni lucrările privind asfaltarea cu bani europeni a 21 de străzi urbane va intra în licitaţie publică. „Este un proiect care vine în întâmpinarea cerinţelor concetăţenilor. Am atras acest proiect pentru că ne dorim ca Techirghiolul să devină atractiv şi să aibă o infrastructură cât mai bună. Proiectul a fost depus acum trei ani, dar am avut parte de tot felul de peripeţii până am ajuns la implementarea lui. A fost, din punct de vedere tehnic, amânat şi, din nou, reanalizat şi până la urmă am semnat contractul de finanţare în toamna anului trecut. Şi acum în următoarele două săptămâni vom face licitaţia pentru lucrările efective, lucrări care înseamnă reabilitarea cu asfalt a 21 de străzi din localitate, renovarea spaţiilor pietonale aferente străzilor reabilitate, îmbunătăţirea sistemului de marcaj rutier cu marcaje rutiere longitudinale şi duble şi reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale. Proiectul are un buget de peste un milion de euro, partea nerambursabilă este de 88%, 2%, adică 78.000 lei, reprezintând cofinanţarea Consiliului Local Techirghiol", a declarat, ieri, primarul Adrian Stan.

Cine răspunde de proiect

Echipa de proiect este formată din Marius Jifcu - manager de proiect şi arhitect şef al oraşului, Dan Neacşu - responsabil tehnic, Ion Neacşu - manager financiar, Alina Stoianov - managerul de achiziţii şi Luzinschi Ştefania - secretar de proiect.

Ce străzi intră în asfaltare

Cel mai important tronson care urmează să fie reabilitat este Bulevardul Victoriei ce porneşte de la statueta cu Techir şi străbate oraşul până la ieşirea pe varianta spre Negru Vodă. Printre cele 21 de străzi din Techirghiol ce vor fi asfaltare se numără şi Ecaterina Varga, Alba Iulia, Zânelor, Bucovinei, Banu Mărăcine, Florilor, Avram Iancu, Horaţiu, Mircea Vodă, Crişana, Aleea Argeşului, Doctor Ion Nicolae Dona, Pictor I. Andreescu, Mărăşeşti, Costache Negri şi Oltului.

Victoriei este cea mai importantă dintre ele, având 917 metri lungime, celelalte fiind cuprinse între 100 şi 300 metri lungime. În total vor fi asfaltaţi 5,9 kilometri de drum. Potrivit primarului străzile pe care se va interveni sunt de piatră şi au fost deteriorate în urma refacerii sistemului de canalizare şi apă. „Majoritatea străzilor nu au fost niciodată asfaltate, sunt doar pietruite. Sunt străzi de peste 60 ani care nu aveau canalizare. Am montat reţeaua de canalizare în ultimii 2 ani, iar acum reuşim să le asfaltăm, astfel încât să devină operabile şi să se ridice la nivelul pretenţiilor unei localităţi de interes naţional", a afirmat primarul Adrian Stan.

Dacă licitaţia se va desfăşura fără probleme, lucrările de reabilitare a străzilor ar trebui să înceapă în luna mai şi să se finalizeze în octombrie. Şeful autorităţii locale a explicat că se va interveni cu asfaltarea în interiorul localităţii şi nicidecum în zona turistică, aşa că traficul rutier nu va fi deranjat în mod deosebit.

Alte două străzi importante, cea care intră în localitate dinspre Agigea şi cea paralelă acesteia, vor fi şi ele asfaltate până la vară în cadrul unui alt proiect cu fonduri europene în valoare de 3.200.000 de euro privind reabilitarea zonei de plajă dintre Techirghiol şi Eforie. În cazul celor două străzi licitaţia a fost deja organizată, a fost anunţat şi câştigătorul, a precizat Adrian Stan.

Şeful autorităţii locale a explicat că la această dată trei sferturi din străzile din localitate sunt asfaltate. „Rămâne ca în sfertul neatins să terminăm cu canalizarea şi să le pietruim. Pentru încă 10 străzi am făcut deja proiectul tehnic. Dacă vom avea bani, fie din banii Consiliului Local Techirghiol, fie din alte surse, le vom face şi pe acestea", a adăugat primarul Adrian Stan.

Proiecte în valoare de 5 milioane de euro

Şeful autorităţii locale a precizat că anul acesta împreună cu echipa sa va gestiona patru proiecte europene în valoare de peste 5 milioane de euro (proiectele vizează realizarea unui parc de recreere, a unui mini parc acvatic, reabilitarea zonei de plajă dintre Techirghiol şi Eforie şi asfaltarea celor 21 de străzi). „Problema în cazul acestor proiecte îl reprezintă cash-flow - banii pe care va trebui să-i plătească Consiliul Local în momentul în care vom primi factura de la constructor. Sistemul de plată este următorul: noi achităm factura emisă de constructor, după care depunem documentele pentru rambursarea banilor", a menţionat Adrian Stan.

Cofinanţările asigurate de Consiliul Judeţean Constanţa?

Primarul a explicat că a făcut toate diligenţele pentru a primit sprijin de la Consiliul Judeţean în privinţa cofinanţărilor. „În funcţie de posibilităţile şi necesarul şi nevoile şi celorlalte localităţi, sperăm să fim trataţi cu celeritate. Dacă ar putea CJC-ul să ne sprijine, avem nevoie de un ajutor de 10 miliarde. În momentul acesta avem 20 de miliarde şi suntem pregătiţi să atacăm cele patru proiecte. În momentul în care vom avea bugetul aceşti 20 de miliarde vor fi trecuţi la secţiunea «cofinanţări şi plată facturi proiecte europene»", a declarat Adrian Stan. Primarul oraşului Techirghiol susţine că va fi probabil nevoit ca la sfârşitul anului să facă un împrumut sau să deschidă măcar o linie de credit. „Am fost în discuţii cu băncile", a adăugat acesta. Bugetul de venituri al oraşului este 2 milioane de euro, iar gradul de îndatorare este momentan zero. „Nu aveam nicio datorie, niciun arierat şi de aceea suntem siguri că vom putea duce cele cinci proiecte la bun sfârşit", a mai precizat Adrian Stan.

Există o soluţie

Adrian Stan a precizat că a propus la nivel de judeţ, atât partidului cât şi administraţiei, să fie instituit un proiect prin care primăriile care au nevoie de sprijin în privinţa cofinanţărilor să poate lua bani cu împrumut de la Trezorerie, în condiţii mai avantajoase, aşa cum se întâmplă zilele acestea în cazul acoperirii arieratelor unde dobânda este de 5,25%. „Actuala guvernare a realizat importanţa semnalului tras de mine încă de acum câţiva ani privind nevoia de bani pentru cofinanţări şi pentru proiecte şi au deja o strategie în sensul acesta. Nu vă ascund faptul că tragem speranţe ca şi prin reprezentanţii noştri plecaţi de aici de la Constanţa în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţie să avem un sprijin în tot ceea ce întreprindem. Techirghiolul este o localitate, spunem noi, reprezentativă pentru judeţul Constanţa şi ar fi păcat să nu fie susţinută", a subliniat edilul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii