Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Relația dintre România și SUA are o importanță strategică pentru stabilitatea regiunii noastre” (video)

ro

02 Jul, 2015 20:47 2650 Marime text
 
Președintele Klaus Iohannis a participat în această seară la recepția organizată la Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței. 

În discursul susținut în cadrul evenimentului, șeful statului a vorbit despre respectul României pentru contribuția SUA pe glob, subliniind totodată că lumea traveresează un context internațional complicat. 

„Sărbătorim 239 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite. Este o bucuirie să mă aflu aici împreună cu dumeavoastră cu aceaata ocazie. În numele României, transmit reprezentanților SUA și poporului american urările noastre cele mai calde și felicitări pentru Ziua Națională.(...) Primiți respectul și aprecierea nostră pentru contribuția pe care națiunea americană o are în lume”, a spus Kluas Ioahnnis. 

„Există în istoria omenirii documente care i-au marcat evoluția. Există declarații care au făcut mai mult decât să consfințească stări de fapt, care au modelat viitorul prin forța cuvintelor, care au mișcat națiuni și au inspirat generații întregi. Declarația de Independență a Statelor Unite este un asemenea document, un reper peste secole pentru toți cei care credem cu tărie că oamenii au fost născuți egali, cu drepturi inalienabile, precum dreptul la viață, la libertate și la a-și căuta propria fericire. O națiune clădită pe aceste convingeri este o națiune care își face o misiune din apărarea libertăților și democrației. Primiți încă o dată respectul și aprecierea noastră pentru contribuția pe care națiunea americană o are în lume în promovarea acestor principii”, a mai declarat Iohannis.

„Ne aflăm într-un context internațional complicat. Foarte aproape de noi, norme de drept internațional au fost încălcate, drepturi și libetăți au fost puse în pericol. Avem nevoie mai mult decât oricând să fim solidari și uniți în apărarea valorilor pe care le împărtășim. Domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţi piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice. Pentru promovarea acestor principii, niciun efort nu este prea mare. Mai mult decât oricând, este necesară încurajarea participării cuivice în viața publică. În acest sens, SUA reprezintă un exemplu de reușită la care ne raportăm cu toată convigerea”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat și că parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon importnat al politicii externe a României. 

„Parteneriatul starategic cu SUA, pe lângă apartenența la NATO și la UE, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe și de securitate. Parteneriatul s-a consolidat treptat și este rezultatul unei colaborări bilaterale fructuoase. Relația deosebită dintre România și SUA are o importanță strategica pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică. România va continua să fie același partener de încredere al SUA în misiunile internaționale, inclusiv în cele desfășurate sub egida NATO”, a spus Iohannis.

„Cred cu tărie că relația dintre cele două state trebuie să se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de colaborare. Închei cu convingerea fermă că 2015 va reprezenta un an de reper pentru relațiile dintre România și SUA, în care vom valorifica împreună toate oportunitățile”, a conchis șeful statului. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii