Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:26 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ambasadorului SUA, Hans Klemm, la recepţia de Ziua Independenţei 2016

ro

01 Jul, 2016 23:27 1306 Marime text
  Mesajul Excelenţei Sale, ambasadorului SUA, Hans Klemm, la recepţia de Ziua Independenţei 2016

"Domnule președinte, în această seară avem trei motive de sărbătoare. În primul rând, celebrăm semnarea Declarației de Independență de către patrioți americani, pe 4 iulie 1776. În acel document, Părinții noștri Fondatori afirmau nu doar că toți oamenii au fost creați egali, înzestrați cu dreptul la viață, libertate și căutarea fericirii, ci și că regele britanic a distrus aceste drepturi. Drept răspuns, conducătorii noștri au declarat două drepturi suplimentare: dreptul de a aboli forma de administrare colonială existentă atunci și dreptul de a organiza o nouă guvernare, una instituită printre oameni, ale cărei puteri se bazează pe consimțământul celor guvernați. Astfel, în urmă cu 240 de ani, acei patrioți americani au declarat nu doar independența, ci și că guvernarea americană avea să fie una democratică, bazată pe statul de drept.

Anul acesta America celebrează și 100 de ani de la înființarea Serviciului Național al Parcurilor. Asemenea multor idei extraordinare, sistemul național de parcuri din Statele Unite s-a dezvoltat de-a lungul timpului, cu multe contribuții, iar evoluția sa continuă. El își are începuturile în urmă cu peste 150 de ani, în plin Război Civil american, când președintele Abraham Lincoln a stabilit prin lege protejarea pământurilor care constituie în prezent Parcul Național Yosemite, pentru 'a putea fi folosite și conservate în beneficiul omenirii, pentru a fi păstrate spre folosință publică, pentru vacanțe și relaxare... fără a putea fi înstrăinate niciodată'.

În timpul mandatului său, președintele Theodore Roosevelt a rezervat cu stăruință suprafețe de teren în toată țara, pământuri care au devenit în cele din urmă parcuri, păduri și monumente naționale sau zone protejate. Ca urmare a acestei extinderi, America avea nevoie de o organizație care să administreze zonele protejate la nivel federal. În acest scop, în 1916, președintele Woodrow Wilson a înființat Serviciul Național al Parcurilor. De atunci până în prezent, președinții americani au stabilit noi zone protejate. Printre ei se numără și președintele Obama, care a coordonat deschiderea a șapte noi parcuri naționale în 2015 și a inaugurat cel mai nou parc național chiar luna trecută. Prin înființarea acestor noi parcuri, președintele Obama a avut același obiectiv ca președintele Wilson: 'să conservăm peisajele, monumentele naturale și istorice și fauna sălbatică din aceste zone și să le păstrăm neafectate pentru a putea bucura generațiile viitoare'.

Domnule președinte, în această seară celebrăm și forța Parteneriatului Strategic SUA-România și legăturile noastre în calitate de aliați și prieteni. În ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit împreună în securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu. Membrii forțelor noastre armate au avut frecvent antrenamente comune menite să descurajeze amenințările la adresa României și a regiunii Mării Negre. Soldații, membrii forțelor marine și aeriene și infanteriștii noștrii au luptat împreună pe câmpuri de luptă aflate departe de România. Iar reprezentanții instituțiilor noastre de aplicare a legii au avut o strânsă colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere în masă, pentru a pune capăt infracționalității organizate, pentru a opri traficul de persoane și de droguri și a sprijini lupta României împotriva corupției.

În cadrul parteneriatului nostru strategic am promovat și cooperarea în domeniile securității energetice, coordonării politice și consular. Mi-ați cerut să dedic energie suplimentară dimensiunii economice a parteneriatului nostru, să sporesc volumul schimburilor comerciale și investițiilor dintre țările noastre. Drept răspuns, am adus delegații comerciale în România, susținem antreprenorii români din domeniile IT, educațional și al turismului ecologic și i-am încurajat pe investitorii americani să ia în considerare potențialul economic pe care îl oferă România, așa cum i-am încurajat și pe investitorii români să ia în considerare America.

Pentru a extinde și mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat împreună noi inițiative în domeniul securității cibernetice și, cel mai promițător, inițiative menite să dubleze din nou promovarea colaborării noastre și schimburile educaționale de studenți și membri ai mediului academic din știință, tehnologie, educație și cultură și poate chiar energie, medicină și cercetare în domeniul agricol.

Domnule președinte, sunt convins că printr-o colaborare cu toate forțele, parteneriatul nostru va avea un potențial nelimitat. Sub conducerea dumneavoastră, putem promova împreună securitatea, democrația și prosperitatea, nu numai ale României și Statelor Unite, ci și ale întregii regiuni transatlantice și nu doar. Împreună, în calitate de aliați, parteneri și prieteni, putem avea o contribuție decisivă la asigurarea unei Europe întregi, libere și în pace. Și, în concordanță cu tema recepției din această seară — parcurile noastre naționale — putem căuta modalități de colaborare pentru protejarea pădurilor, platourilor, pășunilor, munților, râurilor și pârâurilor, florei și faunei noastre sălbatice a căror existență depinde, generații de acum înainte, de sănătatea mediului înconjurător.

În încheiere doresc să mulțumesc numeroșilor noștri sponsori generoși.

Doamnelor și domnilor, vă rog să urați împreună cu mine Americii "La Mulți Ani"!"

Ti-a placut articolul?

Comentarii