Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Droguri de 625 de milioane de euro, la Eforie Cât a costat ancheta privind cea mai mare captură de cocaină din România. Cine şi cât trebuie să plătească

ro

18 Jan, 2018 00:00 2721 Marime text
Tribunalul Constanţa s-a pronunţat ieri, în primă instanţă, în dosarul drogurilor de 625 de milioane de euro descoperite într-un depozit din Eforie Sud.
 
Pedepsele dictate sunt următoarele:
 
Mimoun Kaabounim, zis „Dark Rocky“ şi „Rocky“ - 19 ani şi patru luni de închisoare
Narvaez Ramon Diego - 19 ani şi cinci luni de închisoare
Mikailionis Nerijus - 18 ani şi şase luni de închisoare
Laurincikas Audrius - 18 ani şi cinci luni de închisoare
Gaidamavicius Vygantas - 18 ani şi cinci luni de închisoare
Miceika Tadas - 18 ani şi şase luni de închisoare.
 
Totodată, instanţa a dispus măsura de siguranţă a confiscării speciale a cantităţii nete de 2.307,85262 de kilograme de cocaină, rămasă în urma analizelor de laborator.
 
Tribunalul a mai dispus obligarea la plata sumelor reprezentând cheltuieli judiciare către stat, după cum urmează: inculpatul Mimoun Kaabounim - suma de 428.460 de lei (din care suma de 402.562 de lei, plătită de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu titlu de taxe vamale - 221.071 de lei - şi TVA - 181.491 de lei - cheltuieli ca urmare a acţiunilor infracţionale desfăşurate în legătură cu importul celor aproximativ 600 de tone de banane folosite de inculpatul Mimoun Kaabounim la săvârşirea infracţiunilor investigate; 17.498 de lei - celelalte cheltuieli aferente urmăririi penale şi 9.000 de lei - cheltuieli ocazionate de faza de cameră preliminară şi faza de judecată).
 
Narvaez Ramon Diego a fost obligat să achite suma de 24.000 de lei (din care 15.000 de lei reprezintă cheltuieli pentru faza de urmărire penală si 9.000 de lei cheltuieli ocazionate de faza de cameră preliminară şi faza de judecată).
 
Mikailionis Nerijus trebuie să plătească 24.000 de lei (din care 15.000 de lei - cheltuieli pentru faza de urmărire penală şi 9.400 de lei - cheltuieli ocazionate de faza de cameră preliminară şi faza de judecată).
 
Gaidamavicius Vygantas, Miceika Tadas şi Laurincikas Audrius au fost obligaţi să plătească fiecare 21.000 de lei (din care 12.000 de lei - cheltuieli pentru faza de urmărire penală şi 9.000 de lei - cheltuieli ocazionate de faza de cameră preliminară şi faza de judecată).
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Conform DIICOT, „în perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, cetăţean columbian, şi cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, cetăţeni lituanieni, au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, pe care ulterior l-au şi sprijinit prin acţiuni distincte, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantităţi de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) şi trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deţinerea şi manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în ţări din Europa de Vest)“.

„Astfel, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, împreună cu inculpaţii anterior menţionaţi, au introdus în România, prin Portul Constanţa, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină, prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import - export de aproximativ 320 de tone de banane din Columbia în România).

Tot astfel, în perioada 21.06.2016 - 29.06.2016, activitatea infracţională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, a încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest“, conform DIICOT.

Anchetatorii mai arată că, „pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi la data de 29.06.2016, orele 20.00, moment în care procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri din cadrul DCCO, au descins la acest imobil, procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare risc“.

„În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabounim, zis «Rocky», a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluţionării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii DIICOT. Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro“, au conchis procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii