Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Închisoare şi zeci de mii de dolari confiscaţi Curtea Supremă a închis dosarul reziduurilor petroliere de la OIL Terminal

ro

22 Nov, 2013 00:00 3056 Marime text
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au închis definitiv dosarul în care procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Ştefan Ene, fost consilier al directorului general al SC OIL Terminal SA Constanţa. Alături de acesta a mai fost deferit justiţiei, în acelaşi dosar, Mihai Moise, reprezentant al SC NAC Industrii SRL Bucureşti, Marian Toma, director de producţie la SC NAC Industrii SRL Bucureşti, dar şi Octavian Iulian Natu, fost director general al SC Petrotrans SA.

Pe data de 29 mai 2012, Tribunalul Constanţa (instanţa de fond) a decis condamnarea lui Ştefan Ene la pedeapsa de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive a inculpatului, cu începere de la data de 07.03.2011 şi până la data de 10.03.2011. Mihai Moise s-a ales cu pedeapsa de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă. Şi acestuia i s-a dedus din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la data de 07.03.2011 şi până la data de 10.03.2011. Marian Toma a primit 5 ani de închisoare. Şi acestuia i s-a dedus din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la data de 07.03.2011 şi până la data de 10.03.2011. Octavian Iulian Natu s-a ales cu 1 an şi 4 luni de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. De asemenea, bărbatul a mai primit 1,4 ani de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Tribunalul a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului Natu perioada reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la data de 07.03.2011 şi până la data de 10.03.2011. Magistraţii au dispus confiscarea sumei de 50.000 USD de la inculpaţii Ştefan Ene, Mihai Moise, Marian Toma şi Octavian Iulian Natu. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 4 aprilie 2013, a dispus confiscarea specială de la Ene a echivalentului în lei la data plăţii, conform cursului oficial al BNR, a sumei de 40.000 USD. „(...) Înlătură dispoziţia privind confiscarea de la inculpaţii Ene Ştefan, Moise Mihai, Natu Octavian Iulian, Toma Marian a sumei de 50.000 USD. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, conform Curţii de Apel Constanţa. Şi această decizie a fost atacată, cauza fiind trimisă spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Ieri, Curtea Supremă a respins ca nefondate recursurile declarate de inculpaţii Ene, Moise, Toma şi Natu împotriva deciziei penale din 4 aprilie 2013 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie. Decizia judecătorilor este definitivă. 

Ce spun anchetatorii

Conform DNA, „la data de 6 ianuarie 2011, inculpatul Ene Ştefan, în calitate de consilier în cadrul SC OIL Terminal SA Constanţa, a primit de la inculpatul Moise Mihai, reprezentant al SC NAC Industrii SRL Bucureşti, suma de 40.000 de dolari americani pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului general al SC OIL Terminal SA şi pentru a-l determina să aprobe prelungirea pentru anul 2011 a unui contract în condiţii care să favorizeze firma reprezentată de Moise Mihai”. „Contractul viza livrarea de către SC OIL Terminal SA pentru SC NAC Industrii SRL de reziduuri petroliere tip A în condiţii avantajoase de calitate, cantitate şi ritmicitate. Suma de bani remisă reprezenta o primă tranşă din suma totală de 50.000 de dolari americani pretinsă de Ene Ştefan, urmând ca diferenţa să fie remisă la data de 20 ianuarie 2011, plată care nu s-a mai realizat.
Banii au fost primiţi prin intermediul inculpaţilor Natu Octavian Iulian, fost director al SC Petrotrans SA Ploieşti şi, la data comiterii faptelor, consilier la SC NAC Industrii SRL, şi Toma Marian, director de producţie în cadrul SC NAC Industrii SRL. Această firmă are ca obiect principal de activitate transformarea reziduurilor petroliere în combustibili lichizi în urma unor procese tehnologice”, se mai arată într-un document DNA.

Arestaţi şi puşi în libertate

La data de 7 martie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Ene, Moise, Toma şi Natu. În aceeaşi zi, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a celor patru inculpaţi pe termen de 29 de zile, iar la data de 10 martie 2011 Curtea de Apel Constanţa a înlocuit măsura preventivă a arestării cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii