Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi şi un prejudiciu imens Anchetă într-un dosar de înşelăciune prin metoda „Accidentul“. Cum acţionează suspecţii

ro

02 Sep, 2016 00:00 2804 Marime text
 

Poliţiştii de la inspectoratele de poliţie judeţene Constanţa şi Mehedinţi, sub supravegherea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, au efectuat, ieri-dimineaţă, şapte percheziţii la patru persoane bănuite de comiterea de infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul“.
 
Din cercetări rezultă că, în perioada 23 - 28 august, aceştia ar fi înşelat cinci persoane din municipiile Drobeta-Turnu Severin şi Orşova.
 
„Cei în cauză ar fi indus în eroare victimele, anunţându-le de presupuse accidente de circulaţie în care ar fi fost implicaţi membri ai familiilor, cerând în schimb sume de bani pentru a nu fi întocmite dosare penale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 27.500 de euro şi 42.000 de lei“, se arată într-un comunicat IPJ Mehedinți.
 
Au fost puse în executare patru mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cum acţionează suspecţii?

Suspecţii apelează la întâmplare un post telefonic fix sau mobil şi îşi declină calităţi false, precum cea de doctor, avocat, poliţist sau procuror. Ei utilizează un limbaj evoluat, spunându-i potenţialei victime că o rudă apropiată este victima unui accident de circulaţie sau este reţinută de organele de poliţie, solicitându-i acesteia bani pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie ori pentru intervenţia medicală chirurgicală, în scopul salvării presupusei victime.
 
Victimele sunt, în general, alese din rândul persoanelor vârstnice, între 60 şi 80 de ani, care locuiesc singure şi sunt mai vulnerabile. În cele mai multe cazuri, acestea nu mai reţin detaliile discuţiilor, devin extrem de uşor influenţabile, astfel încât acceptă cu foarte mare uşurinţă să transfere sume importante pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.
 
După ce le-au convins, aceştia le aduc la cunoştinţă condiţiile care trebuie îndeplinite în cel mai scurt timp pentru a putea intra în posesia banilor, care au ca scop salvarea presupusei victime. Sumele solicitate variază între 3.000 şi 20.000 de lei şi, de cele mai multe ori, reprezintă economiile de o viaţă ale persoanelor păgubite.

Ce trebuie să faceţi

În momentul în care sunteţi pus într-o astfel de situaţie, solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare.
 
Niciodată să nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire cel care v-a contactat sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul.
 
Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate! În niciun caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat înainte de a discuta cu un poliţist!
 
În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fost politist 02 Sep, 2016 08:57 Ma uit incontinuu in presa la toate descinderile si retinerile persoanelor pe care le faceti in urma metodei "accidentul"explicand mereu acelasi lucru ca sunt apelate nr de tel la intamplare. Pe dumneavoastra domnilor anchetatori v-a sunat cineva vreodata persoane implicate in metoda accidentul. U ai cum sa apelezi un nr de tel la intamplare,cineva iti furnizeaza informatii cu privire la interlocutor. Nu am vazut pana acum nicio persoana cercetata in acest sens. Infractorii au persoane care fara doar si poate le pun la dispozitie numerele de tel si presupun ca infractorii stiu intotdeauna persoana pe care o interpeleaza si vulnerabilitatile acesteia.