Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la domiciile infractorilor cu metoda „accidentul“ în mai multe județe din România. Descoperiri șocante, declarațiile polițiștilor (GALERIE FOTO)

ro

10 Aug, 2023 11:25 723 Marime text
Sursă foto: Inspectoratul General al Poliției Române
  • Polițiștii români au efectuat percheziții domiciliare la grupările infracționale din județul Mureș, București, Gorj, Vrancea și Botoșani, care se foloseau de metoda „accidentul“ pentru a fura de la victime.
  • Forțele de ordine au descoperit și un recipient cu conținut susceptibil de a avea efect psihoactiv într-una dintre locuințele percheziționate, informează Poliția Română.
  • Metoda „accidentul“ continuă să capete popularitate în rândul infractorilor, care, potrivit sursei, se înfăptuiește cel mai des prin cererea de sume imense de bani persoanelor de vârstă înaintată pentru îngrijiri medicale ale copiilor sau rudelor.
 
Conform unui comunicat de presă pus la dispoziție de Poliția Română, în urma celor nouă mandate de percheziție domiciliară, efectuate la data de 9 august 2023, de polițiștii din Mureș, în București și în județele Gorj, Vrancea și Botoșani, în vederea destructurării unei grupări infracționale bănuite de comiterea mai multor fapte de înșelăciune prin metoda „accidentul“, au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile, cartele telefonice, sume de bani, o armă de tip airsoft și bijuterii din aur.
 
De asemenea, polițiștii au descoperit un recipient cu conținut susceptibil de a avea efect psihoactiv, acesta fiind ridicat și predat structurilor de combatere a criminalității organizate, în vederea continuării cercetărilor.
 
Astfel, șapte mandate de aducere au fost puse în aplicare în cadrul activităților, informează sursa.
 
În baza probatoriului administrat, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș au dispus, în cursul serii de 9 august 2023, reținerea a patru persoane, respectiv trei bărbați, cu vârste între 22 și 24 de ani, din județul Gorj și o femeie, de 43 de ani, din județul Vrancea.
 
Cei în cauză au fost conduși sub escortă și predați Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ. Mureș, iar, în cursul acestei zile, urmează a fi prezentați magistraților, pentru luarea altor măsuri preventive.
 
Una dintre persoanele față de care sunt efectuate cercetări se află în prezent în stare privativă de libertate, într-o altă cauză penală, mai precizează Poliția Română.
 
Reamintim că, conform sursei, din cercetări a reieșit că, de la începutul lunii iunie 2023 și până în prezent, cei bănuiți ar fi apelat telefonic mai multe persoane din țară și s-ar fi recomandat a fi cadre medicale sau membrii de familie ai celor apelați, în unele conversații apelând și la disimularea vocii.
 
Profitând de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintate și sub pretextul că membrii de familie ai acestora ar fi implicați în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenția medicală de urgență și sume de bani consistente, cei în cauză ar fi determinat persoanele apelate să le ofere bani sau bijuterii de valoare.
 
Astfel, ulterior obținerii încrederii și datelor referitoare la adresele de domiciliu ale persoanelor apelate, acestea ar fi fost transmise unor complici care s-ar fi deplasat la locuințele persoanelor vătămate și care ar fi colectat sumele de bani sau celelalte bunuri de valoare, după ce s-ar fi recomandat a fi reprezentanți ai unităților medicale.
 
În acest fel, cei în cauză ar fi reușit să obțină peste 30.000 de euro și zeci de grame de bijuterii din aur de la victime.
 
Cercetările sunt continuate, în vederea documentării întregii activități infracționale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
 
De asemenea, documentarea activității infracționale a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Târgu Mureș.
 
La percheziții au participat polițiștii serviciilor de investigații criminale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Gorj, Vrancea și Botoșani.
 
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește și:

Anunț important MAI: Metoda „accidentul“ ia amploare în rândul infractorilor din România! Câți bani strâng indivizii

Percheziții astăzi: Bărbat cercetat pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii