Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Vor fi sau nu măsluite concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli?

ro

10 Sep, 2015 00:00 2047 Marime text
Dacă până acum directorii de şcoli erau numiţi pe post prin delegaţie, iată că Ministerul Educaţiei a decis să organizeze concursuri pentru cei care doresc să devină managerii unei unităţi de învăţământ. Ultima dată au fost organizate concursuri pentru directorii de şcoli în anul 2008, iar ultimele mandate ocupate prin concurs au expirat in 2012.
 
Din acest an şcolar, oricine are studii universitare de licenţă, este membru al Corpului naţional de experţi în management educaţional, este titular în învăţământul preuniversitar, are gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor, are o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin patru ani şi nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică ar putea să devină director. În perioada octombrie-noiembrie, vor fi organizate primele concursuri pentru ocuparea posturilor de director şcolar, prevede un proiect de metodologie privind desfăşurarea acestor concursuri, publicat de Ministerul Educaţiei. De organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct de şcoală, centru judeţean de resurse şi asistenţă educaţională, centru şcolar pentru educaţie incluzivă, centru de excelenţă, palat şi club al copiilor sau club sportiv şcolar se vor ocupa inspectoratele şcolare judeţene. Probele de concurs sunt înregistrate audio-video, potrivit documentului. De asemenea, pentru a participa la concurs în liceele şi seminarele teologice, candidaţii sunt obligaţi să aibă binecuvântarea cultului respectiv. La şcolile particulare autorizate sau acreditate, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct se organizează de Consiliul de Administraţie al fiecărei scoli. Proiectul publicat de Ministerul Educaţiei anunţă că persoanele care desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice nu pot ocupa funcţia de director sau de director adjunct. Sunt vizaţi profesorii care desfăşoară activităţi comerciale în incinta unităţii de învăţământ sau în zona limitrofă, comerţ cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio sau video, dar şi care practică, în public, „activităţi cu componentă lubrică“. Mai mult, directorul şi directorul adjunct nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte în cadrul unui partid politic.
 
Rămâne de văzut cât de transparent va fi procesul de selecţie a celor care vor râvni la un post de conducere în cadrul unităţilor şcolare şi dacă vor mai exista nemulţumiri de tipul celor existente până acum, cu privire la modul în care erau desemnaţi directorii de şcoli.



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii