Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Caşcavalul e gratis doar în capcana pentru şoareci

ro

22 Oct, 2016 00:00 6060 Marime text
Acest proverb de origine rusească ilustrează perfect modul de acţiune al municipalităţii când vine vorba despre preţul gigacaloriei pentru sezonul rece.
 
Primarul s-a folosit de declaraţii şi de promisiuni ca de o armă pentru a ţine în priză categoriile sociale ale căror economii depind de subvenţiile acordate de municipalitate. Din păcate, puţini, foarte puţini realizează că preţul plătit pentru bruma de ajutor acordat este însă unul prea mare şi ineficient şi atentează chiar la propria stimă de sine.
 
Situaţia este generată de moştenirea modelului economic şi social din epoca Mazăre, când preţurile la energia termică şi abundenţa subvenţiilor făceau ca problemele legate de eficienţă să fie ignorate în restul anilor electorali. Astăzi ne aflăm în acelaşi punct, când iluzia se vinde ca pâinea caldă. Tot ce ne mai lipseşte este doar panoul cu noul CET. Cine profită de pe urma preţului politizat al gigacaloriei? În primul rând, puterea din Consiliul Local, apoi însuşi primarul, că va poza în „salvatore della patria”.
 
Vă avertizez însă, domnilor consilieri ai puterii şi domnule „primar Facebook”, să nu ne luaţi de fraieri: „Caşcavalul e gratis doar în capcana pentru şoareci“, iar Constanţa arată, din păcate, ca un teritoriu de tranzit pentru săraci, dependenţi de ajutoare sociale de tot felul, cu asociaţii întregi de proprietari care îşi vând singure căciula şi stau la mâna voastră pentru aşa-zisa reducere a preţului gigacaloriei.
 
Când afirmaţi, domnule „primar Facebook”, „250/gigacaloria, aşa cum am promis, acesta este preţul pe care îl vor plăti constănţenii şi în această iarnă”, ar trebui să fiţi sincer până la capăt şi să precizaţi şi care va fi sursa de finanţare pentru diferenţa de subvenţie de 180 de lei! Cumva bugetul local, respectiv taxele şi impozitele noastre, eventual antamat şi pe proiecţia bugetară pentru anul viitor, un împrumut sau ajutor guvernamental?
 
Soluţia nu este să mutaţi presiunea pe umerii opoziţiei şi să le puneţi etichete celor care nu votează la ridicarea dvs. din sprânceană!
Din când în când, atunci când simţiţi că „pielea nu vă mai încape”, ar trebui să vă amintiţi că, în iunie, constănţenii v-au oferit cu indulgenţă mandatul de primar, e adevărat, şi după ce aţi promis o schimbare substanţială în traiul nostru de zi cu zi.
 
Haideţi să mişcăm lucrurile şi să nu împingem oraşul aproape de default, pentru că nu asta înseamnă „smart city concept”, pe care vreţi să-l promovaţi!
 
În privinţa gigacaloriei, rămâne de văzut cine face un sacrificiu pentru cine şi dacă poate fi gestul dvs. interpretat ca „preţul” pentru „construirea unui nou imperiu”. Cu toţii am mai trecut prin asta, iar timpul a demonstrat că dacă o administraţie, un oraş, nu dispune de suficienţi bani, contribuie cu o parte din „propria suveranitate”, căreia însă cu greu i se poate stabili un preţ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii