Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Aţi auzit de divorţul post-vot?

ro

13 Dec, 2016 00:00 2545 Marime text
Aţi auzit de divorţul post-vot? Să vă explic: harta României s-a „înroşit”, iar acum, tinerii - nu toţi, ce-i drept - vor să divorţeze de ţara-mamă. Alţii deja se pregătesc, în eventualitatea unei tragedii, să iasă în stradă, să protesteze, în timp ce unii, puţini la număr, vor să rămână, să o ajute pe România să se facă bine. Şi, uite-aşa, în decurs de câteva ore, flight-or-fight a devenit o opţiune trainică.
 
După ziua votului, mediul online era plin de puroiul dispreţului, aţi observat? Dispreţ manifestat faţă de cei care au votat după cum i-a dus capul. „Au votat babalâcii”, se scria cu un aer de superioritate pe Facebook. Prea multe jigniri, prea multă ură, prea puţini la secţiile de votare. Când aruncăm superioritatea şi ne întoarcem cu empatie spre cei mai bătrâni? Gândiţi-vă în ce sistem s-au format ei. Ar trebui să vorbim cu ei, într-un limbaj pe care să îl înţeleagă. Însă pentru asta trebuie timp, implicare şi multă răbdare. Dar de ce să te implici, când e mult mai uşor să pleci?
 
Adevărul e că nu vrem să avem grijă de ţara noastră, pentru că asta implica să ne batem capul cu ea, dar nu câteva luni, ci ani, pentru că schimbarea are nevoie de timp. Aşa că plecăm, nu? Când copilul nostru nu-şi face temele sau scuipă şi vorbeşte prostii pe care le-a auzit pe stradă, îl lăsăm la bunici şi plecăm? Când părinţii noştri, care ne-au crescut, mai bine sau mai rău, fiecare după cum a putut, ajung neputincioşi, îi lăsăm la azil şi plecăm? Da, păi e greu să hrăneşti pe cineva cu linguriţa şi să-l îngrijeşti după ce a căzut la pat.
 
Ştiu, nu e bine aici. Şi, probabil, nu va fi nici în viitor. Dar ţara asta e a noastră şi dacă avem pretenţii să se schimbe în bine, atunci avem de muncă. A, şi încă ceva: indiferent de cine e la guvernare, dacă nu trecem cu vederea abuzurile, dacă nu mai tăcem, dacă nu ne pălmuim copiii, dacă medicii nu mai iau şpagă, dacă preoţii se întorc la rugăciuni, dacă întindem mâna către oameni, atunci putem trăi într-o ţară mai sănătoasă. Şi să nu uităm: deja se pregătesc alegerile următoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii