Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Afacerea manualelor auxiliare în şcoli

ro

01 Oct, 2015 00:00 2775 Marime text
Pe lista cheltuielilor făcute de părinţi la începutul noului an şcolar se află şi materiale didactice, fie că este vorba despre un dicţionar, o culegere sau un manual alternativ. Dar sunt oare părinţii obligaţi să cumpere manuale şi caiete auxiliare?
 
Deşi şcoala a început, multe manuale nu au fost încă tipărite. La limba română şi la matematică, elevii au primit, în prima zi de şcoală, manualele vechi, care nu mai corespund noii programe şcolare. Finanţările nu sunt suficiente, iar manualele nu ajung la toţi copiii. În aceste condiţii, profesorii apelează la caiete şi manuale auxiliare. Doar că acestea nu sunt obligatorii. Dacă părinţii hotărăsc să se cumpere auxiliare la clasă, atunci ei sunt cei care le achiziţionează şi asta numai în condiţiile în care consideră că este necesar.
 
O colegă îmi povestea că a plătit 120 de lei doar pentru manualul de limba engleză de clasa a VIII-a. Pentru alte cinci manuale, părinţii au mai scos din buzunare câte 75 de lei. Şi lista va continua. „Profesorul nu are voie să oblige elevii şi părinţii să cumpere manuale“, a declarat Gabriela Bucovală, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa. Până aici e bine. Însă elevii care vor veni la şcoală cu tema nefăcută, deoarece era din caietul auxiliar, care nu este obligatoriu, se vor alege cu o frumoasă notă de 2! În catalog! Şi atunci, cum rămâne cu directivele Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, care spun clar că aceste caiete şi manuale auxiliare nu sunt obligatorii?
 
În ciuda sumelor fabuloase încasate de edituri, elevii din România învaţă, în 2015, după manuale al căror conţinut a fost aprobat de Ministerul Educaţiei chiar şi în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai mult, în ciuda milioanelor de euro vărsate de stat în contul editurilor pentru manuale, acestea nu ajung pentru toţi copiii. Şi, uite-aşa, părinţii sunt nevoiţi să cumpere nu doar manualele care lipsesc, ci şi materialele auxiliare fără de care profesorii susţin că nu îşi pot ţine orele. De altfel, numeroase edituri fac bani frumoşi din materiale didactice destinate elevilor. Din dorinţa de a avea vânzări cât mai mari de auxiliare, editurile oferă celor care fac comenzi discounturi la bucată sau în funcţie de numărul de produse comandate. Şi, desigur, acest discount rămâne, de fiecare dată, la profesorul care face comanda.
 
Dar oare ce riscă un profesor care vinde manuale în clasă? „Am dispus cercetarea disciplinară. Pe parcursul cercetării disciplinare, clase întregi şi părinţi s-au exprimat în favoarea cadrului didactic. Colegi de-ai noştri care, în opinia mea, nu au ce căuta la clasă. Şi totuşi colectivele de părinţi au spus «noi îl vrem la clasă!»“, declara, la începutul anului şcolar,
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Cât timp autorităţile caută soluţii, concluzia e una singură: şcoala în România este gratuită doar în Constituţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • otilia m 03 Oct, 2015 11:56 propunem "parintilor" sa cumpere diplome la copii si sa nu-i mai oboseasca cu scolile// sau sa le cumpere telefoane scumpe,proful sa vorbeasca la tabla si copii sa stea pe facebook// s-au dus vremurile cand se invata !