Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

profit.ro Restanţele Guvernului Grindeanu în primul trimestru

ro

09 Apr, 2017 15:35 1675 Marime text
Conform unui calendar de măsuri realizat la momentul instalării, Guvernul susținut de PSD-ALDE a promis 43 măsuri care urmau a fi realizate în primele trei luni ale anului, scrie profit.ro. După primul trimestru, circa o treime dintre măsuri nu au fost puse încă aplicate, preponderent cele din domeniile politicilor fiscale și investițiilor, în schimb fiind realizate în mare parte măsurile sociale. Guvernul a avizat, încă din primele zile de la instalare, majorarea salariului minim, creșterea salariilor în administrație și pentru actori, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei și eliminarea contribuțiilor sociale pentru toți pensionarii, majorarea burselor de la buget sau ieftinirea medicamentelor generice. Executivul a adoptat și unele măsuri pentru mediul de afaceri, respectiv introducerea impozitului pe profit de 1% pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, începerea unui program de promovare a exporturilor și acordarea unor ajutoare de stat totale de 500 milioane euro. Guvernul Grindeanu a asigurat că va elaborată o lege a redevențelor chiar în primul trimestru, dar aceasta încă nu a fost promovată, proiectul fiind în pregătire deja de mai mulți  ani la Ministerul de Finanțe.

Mult anunțata Lege a prevenției, care ar scuti firmele de o serie de neplăceri în relația cu inspectorii Fiscului, a întârziat de asemenea, fiind pusă în dezbatere doar recent, după ce a fost prezentată în premieră de Profit.ro. Guvernul nu a implementat nici programe importante precum cel împotriva hepatitei C, cel de reabilitare a școlilor fără avize de funcționare sau cel privind construcția primelor 500 de locuințe pentru tineri. În privința măsurilor fiscale de reducere a TVA la zero pentru vânzarea de locuințe, materii prime în agricultură sau publicitatea prin mass-media, acestea nu au mai fost elaborate de Guvern, liderul partidului, Liviu Dragnea asumându-și rolul de a le promova el în Parlament. Cu toate că a fost depus la finele lunii februarie, proiectul s-a aflat încă în consultare publică până la începutul lunii aprilie și zilele acestea ar urma să intre în lucru la comisiile de specialitate.

Recordul de promovare a unui proiect de lege îi aparține chiar lui Liviu Dragnea, care, în doar două săptămâni, a reușit să treacă de ambele camere ale Parlamentului proiectul privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Este însă greu de crezut că același lucru se va întâmpla cu cel privitor la eliminarea TVA, Profit.ro anunțând în exclusivitate că introducerea TVA zero la locuințe va fi întrâziată din cauza negocierilor necesare cu Comisia Europeană. În tabelul alăturat pot fi observate măsurile adoptate (cu verde) și cele restante (cu roșu) din promisiunile actualei guvernări pentru primele trei luni.



Sursa text + foto măsuri: profit.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii