Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expertii europeni anticoruptie, in control la primarie

ro

21 May, 2009 02:30 2494 Marime text

DESCHIDERE_dosare.jpgLiviu Tramudana a păstrat o tăcere suspectă în legătură cu acest subiect

Raportul pe justiţie din luna iulie a pus pe jar instituţiile constănţene, o parte dintre acestea fiind vizate de controalele reprezentanţilor Comisiei Europene. Potrivit autorităţilor, experţii europeni vin să vadă progresele făcute mai ales în domeniul combaterii corupţiei în sectoarele vulnerabile. De altfel, se aude că prima verificată ar fi Primăria Municipiului Constanţa.
Foarte interesant, din instituţiile constănţene vizate, doar o parte din directori ştiu despre ce este vorba, în timp ce alţii par mai degrabă a fi în negare cu privire la vizita experţilor Comisiei Europene. Pe de altă parte, este demn de toată atenţia faptul că tocmai reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa au păstrat tăcerea în această privinţă. Totodată, nu este deloc de trecut cu vederea faptul că, în funcţie de rezultatele obţinute la Constanţa, se va întocmi şi raportul pe justiţie la nivel naţional. În ultimul an de mandat, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunţa că România va continua să fie monitorizată la capitolul justiţie şi lupta anticorupţie. Dacă rezultatele obţinute de ţara noastră nu vor fi satisfăcătoare sau dacă se constată nereguli, România riscă îngheţarea fondurilor europene. Controalele experţilor Comisiei Europene fac parte din misiunea de monitorizare europeană, fiind vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare a progresului realizat de România pentru atingerea mai multor obiective în domeniul reformei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. Concret, experţii europeni vor verifica progresele făcute în prevenirea şi combaterea corupţiei în sectoarele vulnerabile, fiind vorba despre controale interne. În mod curios, tocmai Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, a fost cel care nu a răspuns la întrebările legate de acest subiect. Mai precis, fiind contactat telefonic, după ce a ascultat întrebarea legată de înştiinţarea Primăriei Municipiului Constanţa cu privire la controlul Comisiei Europene, care vizează lupta anticorupţie, Tramudana a închis telefonul, precizând că va reveni în cinci minute. După aproximativ un sfert de oră, am revenit, însă purtătorul de vorbe al primăriei nu a mai răspuns apelurilor noastre, preferând, se pare, să păstreze o tăcere suspectă. Pe de altă parte, este de menţionat faptul că acesta este cel de-al doilea mare control la Primăria Constanţa, după cel al procurorilor anticorupţie.

sediu_Primaria_Constanta_02.jpgDNA Constanţa nu ştie de control

Revenind la cei vizaţi de controlul european, totuşi, prima instituţie verificată de reprezentanţii Comisiei Europene pare să fie Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Potrivit declaraţiilor directorului OCPI, Stere Sponte, controlul a fost anunţat chiar pentru data de astăzi. Ceva mai reticent la ideea de control intern, şeful DNA Constanţa, procurorul Ioana Ţene, a precizat că nu a fost anunţată de venirea reprezentanţilor europeni. Totodată, aceasta a declarat că este posibil ca experţii Comisiei Europene să ocolească DNA Constanţa, axându-se, însă, pe vămi şi pe poliţie. La rândul său, directorul Biroului Vamal Constanţa, Claudius Gheorghiu, a afirmat că ştie de un astfel de control la instituţia pe care o conduce, însă a precizat că încă nu a primit o confirmare scrisă şi nici nu a fost anunţat oficial de acest lucru, astfel încât nu poate şti cu exactitate când va avea loc verificarea. Şi directorul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea, Iulian Teşeleanu, pare să fie la fel de pus la curent cu vizita oficialilor europeni. De precizat faptul că directorul Vămii Constanţa Sud a ţinut să sublinieze că, în general, fiecare control european a venit la instituţia în fruntea căreia se află. „Încă dinainte de a intra în Comunitatea Europeană, toate comisiile au venit la Vama Constanţa Sud - Agigea pentru că aici merge treaba, sunt ofiţeri pregătiţi şi tot timpul se confiscă diverse lucruri", a afirmat directorul, precizând, totodată, că „noi nu ne ascundem, le spunem franc toate problemele". Nu în ultimul rând, acesta a spus că nu ştie exact când urmează să aibă loc controlul, dar că acesta vizează nu numai latura internă, ci şi latura profesională. Procurorul Luminiţa Poenaru, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a precizat că are cunoştinţă de controlul intern ce urmează să aibă loc la toate instituţiile juridice, dat fiind că reprezentanţii europeni sunt interesaţi şi de transparenţa actului de justiţie. Totuşi, aceasta a spus că nu a fost anunţată când se va efectua respectiva verificare. Nu în ultimul rând, directorul interimar al Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Ion Florentin, a afirmat că nu a fost informat despre un eventual control al reprezentanţilor Comisiei Europene la instituţia pe care o conduce. Se pare că problema este mult mai gravă decât pare la prima vedere, fiind posibil ca raportul de monitorizare să se facă pe ce se găseşte la Constanţa. Iar aici, ca ţintă vor fi luate în primul rând retrocedările de imobile.

{mos_ri:comisia europeana}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un constantean 21 May, 2009 10:58 Oare de ce nu puneti articolul pus de mine? Pentru ca este corect? Macar voi care va dati transparenti, nu mai aparati infractorii.
  • un constantean 21 May, 2009 10:44 Stimati experti europeni anticoruptie, ce a cercetat DNA nu este nici macar 5% din "MIZERIA IMOBILIARA" care a facut Mazare si acolitii (procurori, judecatori, politisti, politicieni, pritenii-intelopi ai lui mazare, etc.). Este foarte corect, mizeria este acoperita de Sponte - directorul OCPI Constanta - prieten al lui Mazare, pus de Busuioc - seful de centru al lui Sponte - omul tuturor infractorilor imobiliari din toate partidele dar sustinut pe fata doar de Blaga - un om ce a batut palma cu Mazare (Citez din ceea ce a spus Mazare - "Basescu si-a trimis buldogii la negocieri" - Buldogul era ministrul Blaga. Oare Basescu stie? Daca stie înseamna ca traim intr-o tara de rahat. Intrebarea care se pune? OARE NE MAI FACEM BINE? Inca ceva - stie oare lumea ce investitii a facut ANCPI (unde este director Busuioc)? Ei bine printre altele, in perioada de criza si-a tras masina de serviciu tocmai un AUDI A8 - cine nu stie este cea mai de lux limuyina a firemi nemtesti AUDI. Si asta tocmai pe banii prostilor care nu stiu ca au transformat CARTEA FUNCIARA intr-o agentie imobiliara, care nu face altceva decat sa puna la adapost proprietatile MARILOR RECHINI-INFRACTORI IMOBILIARI (gen Becali, Tender, Popovici, etc.)