Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi traseişti va da Constanţa? Guvernul Ponta a adoptat ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică a aleşilor locali

ro

29 Aug, 2014 00:00 2521 Marime text


Guvernul Ponta a adoptat, ieri, ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să îşi schimbe partidul timp de 45 de zile, fără a-şi pierde mandatul.

Asta deşi în proiectul iniţial perioada prevăzută pentru a putea opta pentru „debarcarea“ dintr-un partid era de zece zile. Mai mult sau mai puţin surprinzător, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, ieri, că îşi asumă această ordonanţă: „Eu îmi asum. Spunea cineva că plec din ţară. Nu plec, plec puţin mai târziu. Cred în primul rând că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate. Că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei şi azi s-au trezit pedelişti cu Blaga şi cu Iohannis. Deci cât o să fie termenul: exact ca în legea lor, 45 de zile.“

Tot ieri, înainte de adoptarea controversatei ordonanţe, Ambasada SUA menţiona, într-o declaraţie remisă presei, că este îngrijorată în legătură cu momentul ales pentru ordonanţa care permite migraţia politică. „Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă“, se preciza în declaraţia de presă a Ambasadei SUA.
„Am auzit argumente pro si contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgentă şi credem că masurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate“, explică Ambasada SUA.

„Suspendarea statului de drept şi a democraţiei“

Nu este singura reacţie de această natură. Ordonanţa de urgenţă a fost dur criticată de Opoziţie, de societatea civilă, dar şi de preşedintele Traian Băsescu. Într-un interviu acordat ziare.com, Laura Ştefan, expert anticorupţie, declară: „Această ordonanţă de urgenţă reprezintă, de fapt, suspendarea statului de drept în România şi a democraţiei. Este scandalos ca într-un an electoral să forţezi primarii să treacă la partidele de guvernământ, şantajându-i inclusiv prin intermediul proiectelor care le sunt finanţate din surse guvernamentale şi a căror finanţare depinde de bunăvoinţa miniştrilor, în speţă a domnului Liviu Dragnea“.

„Un gest de huliganism politic“

Tot ieri, Alianţa Creştin-Liberală a menţionat, prin intermediul unui comunicat de presă, că decizia Guvernului Ponta de a adopta această ordonanţă este „un act profund nedemocratic, un atac la statul de drept“.
Amintim că nici parlamentarii de Constanţa (cei din Opoziţie) nu au reţineri în a critica aspru această ordonanţă. Senatorul PNL Puiu Haşotti consideră că ordonanţa „este un gest de huliganism politic care nu face decât să încurajeze migraţia, vagabondeala politică“.
De aceeaşi părere este şi senatorul PDL Gigi Chiru, în opinia căruia „ordonanţa este în nota caracteristică a domnului Dragnea“ şi reprezintă „o măgărie marca PSD“.

Mai multe opinii pe marginea ordonanţei care permite traseismul politic puteţi citi AICI.

Rămâne de văzut cum va arăta, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din această toamnă, harta politică a judeţului Constanţa, de mulţi ani un judeţ preponderent PSD. Vor debarca primarii din partidele pe listele cărora au candidat? Vor face aleşii locali „blat“ cu PSD?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii