Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

150.000 de sticle cu aghiasmă pentru credincioși ÎPS Teodosie – „La Bobotează răsare un nou soare care răspândește lumină“

ro

05 Jan, 2016 00:00 3468 Marime text
La Arhiepiscopia Tomisului pregătirile pentru sărbătoarea de Bobotează de pe 6 ianuarie sunt în toi. Constănțenii voluntari și elevii de la Seminarul Teologic Ortodox lucrează de câteva zile la etichetarea sticlelor care vor fi umpluite cu apă sfințită. Operațiunea trebuie încheiată până azi dimineață, 5 ianuarie, când va avea loc prima slujba de sfințire a apei.
 
Ca în fiecare an, în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, va avea loc slujba cea mare de sfințire a apei, iar după aceea, de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ se va pleca într-o procesiune formată din 10 care trase de boi, cai și măgari până pe faleza Cazinoului. Aici, sticlele pline cu Aghiasma Mare vor fi așezate în forma crucii Sfântului Apostol Andrei. De Bobotează va fi respectată și o altă tradiție spectaculoasă: Arhipiscopul Tomisului se va deplasa cu o barcă în largul mării unde va arunca trei cruci de lemn. Curajoșii se vor arunca în apele reci pentru a recupera crucile. Se spune că persoana care va recupera o cruce din apă va fi sănătos și norocos tot anul. Temerarii care vor recupera cele trei cruci vor primi, din partea Arhiepiscopiei, iconiţe, calendare şi o sumă simbolică. La procesiunea religioasă sunt aşteptați peste 10.000 de constănțeni.
 
„Iată că acum întâmpinăm Boboteaza. Arhiepiscopia a pregătit în acest an 150.000 de sticle cu apă sfințită. Vom oferi constănțenilor o Bobotează plină de daruri. Vom merge din nou pe data de 6 ianuarie în Procesiune, în zona Cazinoului, unde vom face sfințirea apei. Sperăm că Boboteaza anului acesta să ne aducă multă bucurie, entuziasm, sfințenie, pentru că sfințenia ne ajută să parcurgem anul cu lumină, cu pace, cu bucurie. Apele se sfințesc și odată cu ele se sfințește și firea noastră.

Ne sfințim cu toții, pentru că la Bobotează răsare un nou soare, soarele dreptății lui Hristos, care răspândește lumina sa în toate făpturile. Prin apele care se sfințesc, toate se înnioesc și se fac mai puternice, mai clare în slujirea lui Dumnezeu“, a declarat ieri, în contextul unei conferințe de presă, ÎPS Teodosie. Tot el a anunțat că în acest an sunt umplute mai multe sticle cu aghiasma mare – 150.000, față de cele 130.000 de anul trecut. „Sprăm că anul viitor să umplem 200.000 de sticle cu apă sfințită“, a mai spus Ierarhul Tomisului.
 
Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța va începe la 8.45. De la ora 11.45 se va porni întradiționala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhulTomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfințire Mare a apei. După slujbă, care tradiționale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevardeale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C.Brătianu. De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fiprezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu. Seara, începând cu ora17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. IoanBotezătorul” din localitatea Techirghiol.

Ierarhul Tomisului, prezent azi la penitenciarului Poarta Albă

Azi, începând cu ora 5,45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 8.00, Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fiîmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni. În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților sticluțe cu aghiasmă și varosti un cuvânt de învățătură.

Pocesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova

La ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici ArhiepiscopulTomisului, împreună cu preoții și credincioșii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârșova, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup detineri curajoși le va recupera. Inițial slujbaAghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea BotezuluiMântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despreimportanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi,nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Sfânta Liturghie, oficiată de Ierarhul Tomisului la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”

Joi, 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, situată în zona Pod Butelii. Biserica a rânduit ca adoua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului IoanBotezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. IoanBotezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii