Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Păpușarii constănțeni celebrează Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși

ro

21 Mar, 2017 00:00 2713 Marime text
Săptămâna aceasta, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ Constanța celebrează, alături de instituțiile de profil din întreaga lume, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, care se sărbătorește pe 21 martie. Cu acest prilej, le-a pregătit picilor întâlniri cu Albă ca Zăpada, cu cei trei purceluși din poveste, dar și... „O călătorie cu surprize“. 
 
Astăzi, la ceas aniversar, Teatrul „Căluțul de mare“ vă invită să-i treceți pragul pentru a vă întâlni cu Albă ca Zăpada, eroina din poveștile Fraților Grimm. Spectacolul este dedicat Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși. Regia și scenariul sunt semnate de Bogdan Drăgulescu, iar scenografia de Daniela Drăgulescu, muzica aparținându-i lui Liviu Prossi.
 
Cu Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, prichindeii se pot întâlni și miercuri, de la ora 10.30. Joi și vineri, de la ora 9.30, picii sunt invitați să facă o „Călătorie cu surprize“, în cadrul unui spectacol interactiv gândit pentru ei de Aneta Forna Christu. 
 
Ziua de duminică le este rezervată celor trei purceluși din poveste, Nana, Nini și Nunu, care, sub bagheta regizorală a lui Gheorghe Balint, vor urca pe scenă, de la orele 10.00 și 11.30, pe muzica lui Dan Bălan.

„Păpușăria s-a dezvoltat virtual în orice colț al lumii“ 

Anul acesta, mesajul dedicat Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși este transmis de Nancy Lohman Staub, originară din New Orleans, statul Lousiana, unul dintre redactorii-șefi ai Enciclopediei Mondiale a artei marionetei și membru în Comitetului Executiv al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette - International Puppetry Association).
 
„În 1929, o mână de oameni pasionați de păpușărie, din numai șapte țări, au înființat Uniunea Internațională a Păpușarilor, în vederea promovării și dezvoltării acestei forme de artă. Am intrat în UNIMA prin anii ’70 pentru a-mi satisface fascinația de o viață pentru păpuși. Acum, datorită internetului, putem să ne conectăm rapid cu mii de oameni care gândesc la fel, dincolo de frontierele naționale, politice, religioase de pe întreg mapamondul. Programe înregistrate, spectacole, conferințe, ateliere sunt disponibile 24 de ore din 24, și unele sunt difuzate în timp real. Lucrări academice, publicații și fotografii sunt la doar un click distanță. Această popularitate crescândă, neimaginată nici în visele noastre cele mai arzătoare, oferă nemăsurate oportunități pentru a forma coaliții internaționale de a lucra împreună pentru atingerea scopului nostru comun, acela de înțelegere mutuală cu ajutorul păpușilor. Păpușăria s-a dezvoltat virtual în orice colț al lumii. Azi, sute de ore de documentare valabile pe internet fac ca multe forme tradiționale să fie accesibile. UNESCO a recunoscut 12 dintre acestea ca făcând parte din Patrimoniul cultural imaterial al umanității (ICH). Informații, diapozitive și filmări video pot fi accesate de pe site-ul său“, a transmis Nancy Lohman Staub.

„Să sărbătorim împreună ca prieteni, care împărtășesc aceeași pasiune pentru această formă de artă“

„Sute de păpușari din întreaga lume postează fragmente din spectacolele lor live pentru a atrage public și programatori. UNIMA, prin intermediul site-ului ei, sprijină spectacole live, festivaluri, conferințe și publicații. Așa cum micul grup de fondatori și-a dorit, membrii actuali din UNIMA, din peste 90 de țări cooperează fără să țină cont de diferențe. Odată cu creșterea exponențială a mediatizării, crește și responsabilitatea noastră față de public și unul față de altul. Să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, ca prieteni, care împărtășesc aceeași pasiune pentru această formă de artă, anunțând pe internet festivitățile care ne unesc cu adevărat!“, a mai spus Nancy Lohman Staub.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii