Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie-eveniment şi masă rotundă la Biblioteca Judeţeană Constanţa - „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“

ro

27 Apr, 2017 00:00 5165 Marime text
Sub genericul „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“, Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman“ va găzdui vineri, 28 aprilie, începând cu ora 10.00, un amplu eveniment cultural, care reuneşte o expoziţie-eveniment, şi o masă rotundă, la care vor participa cercetători, istorici, muzeografi şi personalităţi culturale din urbea tomitană, dar şi din judeţul Braşov, precum şi un program artistic.
 
Activităţile din cadrul proiectului cultural sunt organizate în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu“ Braşov, Asociaţia Izvorul şi Primăria municipiului Săcele, judeţul Braşov şi Clubul Ardelenilor Constanţa.
 
Deschiderea oficială este programată de la ora 10.00, în holul central al BJC, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“, realizată de Compartimentul bibliografie dobrogeană şi Clubul Ardelenilor Constanţa şi prezentată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea şi dr. Anca Angela Dobre.
 
După aceea, activităţile se vor muta în aula BJC, unde, începând cu ora 10.30, se va desfăşura masa rotundă cu tema „Transhumanţa mocanilor ardeleni“. Vor susţine comunicări: dr. Luminiţa Stelian, de la BJC - „Prezenţa mocanilor în localităţile dobrogene. Personalităţi din administraţia publică, în Dobrogea (1878-1947), cu origini în zonele de transhumanţă“, dr. Anca Angela Dobre, de la BJC - „Contribuţia mocanilor la dezvoltarea învăţământului românesc în Dobrogea“, Diana Braga, de la Muzeul de Etnografie Săcele, din judeţul Braşov - „Pe urmele mocanilor în Dobrogea şi Basarabia“, dr. Ruxandra Nazare, de la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu“ Braşov - „Imaginea mocanilor în presa din Săcelele Braşovului în perioada interbelică“ şi directorul BJC, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, care va prezenta monografia „Săcele. 1366-2016. Monografia unui oraş din Ţara Bârsei. Interferenţe culturale, pitoresc şi convieţuire paşnică“, scrisă de Horia Bârsan şi apărută în 2016 la Editura Suflet Transilvan.
 
În încheierea evenimentului, seara, de la ora 17.00, au fost pregătite un program artistic şi o prezentare de costume, cu participarea Asociaţiei „Izvorul“ din municipiul Săcele, judeţul Braşov, şi a Clubului Ardelenilor Constanţa.
 
Expoziţia de fotografie „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“ a fost deschisă şi la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu“ Braşov, pe 26 octombrie 2016.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa şi BJC „Ioan N. Roman“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii