Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi ani fără soprana Roxana Bageac. Pe 16 septembrie ar fi împlinit 37 de ani!

ro

14 Sep, 2017 00:00 4210 Marime text
Au trecut doi ani şi încă i se simte lipsa. Numele ei, chipul său frumos şi vocea sa melodioasă ocupă un loc special în amintirile celor care au cunoscut-o pe Roxana Bageac, care s-a stins din viaţă în urmă cu doi ani, pe 14 septembrie, cu doar două zile înainte de a împlini 35 de ani. 
 
Cu lacrimi multe şi păreri de rău a fost condusă pe ultimul drum frumoasa soprană care a încântat mii de spectatori prin apariţiile sale prim-solistice pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“. Aici, stagiuni de-a rândul, le-a întruchipat cu înalt profesionalism pe: fermecătoarea Violetta Valery din „Traviata“, inocenta Gilda din „Rigoletto“, sensibila Lucia din „Lucia di Lammermoor“, sprinţara Adina din „Elixirul dragostei“, de Donizetti, delicata Liu din „Turandot“, de Puccini, frumoasa „Pamina“ din „Flautul fermecat“, îndrăgostita Constanze din „Răpirea din serai“ şi micuţa Dorothy din music-hallul cu acelaşi nume.
 
Ultimul rol pe care Roxana Bageac l-a pregătit a fost Liu din opera „Turandot“, de Puccini, iar ultima sa apariţie pe scena constănţeană a avut loc în februarie 2015. Atunci, ea a dat glas frumoasei Adina din „Elixirul dragostei“, de Donizetti, avându-l ca partener de scenă pe baritonul Florin Petre (Dulcamara), născut, ca şi Roxana, la Galaţi. Din păcate, ambii aveau să se stingă în scurt timp: Florin Petre, pe 25 iulie, la Bucureşti, la numai 33 de ani, iar Roxana Bageac, pe 14 septembrie, la aproape 35 de ani.
 
Roxana Camelia Bageac s-a născut la 16 septembrie 1980. A absolvit Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, în anul 1999, apoi Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, secţia Canto, în 2004, fiind licenţiată a Facultăţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Pe parcursul studiilor, în timpul cărora a fost îndrumată de profesoarele Aida Abagief şi Marina Mirea, Roxana Bageac a făcut parte din corul Operei din Constanţa. Între 2004 şi 2006, a fost artist liric la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, iar din 2006 până în fatidica zi de 14 septembrie 2015 a fost solistă a aceleiaşi instituţii.
 
În noiembrie 2015, la cea de-a III-a ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, organizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, pe fundalul sonor al lucrării vocal-simfonice „Lacrimosa“, de Mozart, Roxanei Bageac i s-a acordat un premiu „in memoriam“ post-mortem.
 
Roxana Bageac a fost înmormântată la Cimitirul „Sfântul Lazăr“ din oraşul natal, Galaţi.
 
Sursă foto: Facebook
 
Citeşte şi: 
 
Omagiu adus de artiştii TNOB solistei Roxana Bageac

„Muzica se opreşte şi rămâne o linişte apăsătoare“. Artiştii Teatrului „Oleg Danovski“ deplâng moartea prematură a sopranei Roxana Bageac (galerie foto + video)

Va fi condusă pe ultimul drum joi - O mare artistă din Constanţa a murit, după ce s-a luptat cu o boală necruţătoare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ana 06 Oct, 2017 07:30 Dumnezeu s-o odihneasca