Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:01 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Traviata”, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa

ro

23 Sep, 2014 12:17 1751 Marime text
Pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa va avea loc, duminică, 28 septembrie, începând cu ora 19.00, spectacolul „Traviata”, o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave.
În cadrul spectacolului, vor putea fi urmăriţi soliştii Roxana Bageac, Răzvan Săraru, Stela Sîrbu, Anton Zidaru, Bogdan Ocheşel, Marius Eftimie, Laurenţiu Severin, Ionela Duma şi Andrei Băican.
Preţul unui bilet variază între 15 şi 40 de lei, în funcţie de locul din sală.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneţia, în anul 1853. „Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis, originară din satul Nonant, în apropiere de oraşul Bayeux din Franța, care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Cinci ani mai târziu, Rose era cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane. Pentru a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis.
În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea. Relaţia dintre cei doi a continuat chiar și după căsătoria fetei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la vârsta de 22 de ani. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat “Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii