Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

110 ani de la Răscoala din 1907 şi 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara-mamă, marcaţi la Deleni (galerie foto)

ro

30 Mar, 2017 00:00 1372 Marime text
Două acţiuni speciale, dedicate evocării a două evenimente importante din istoria poporului român: 110 ani de la Marea Răscoală Ţărănească din 1907, respectiv 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu ţara-mamă, s-au desfăşurat, ieri, la Liceul Tehnologic „Nicolae Istrăţoiu“ din Deleni.
 
Prima dintre ele, simpozionul comemorativ „110 ani de la Marea Răscoală Ţărănească din 1907“, organizat de Primăria comunei Deleni, Societatea de Ştiinţe Istorice din România - filiala Constanţa şi liceul-gazdă, a avut în prim-plan alocuţiunile gazdelor - director prof. Georgeta Gheorghe şi primar Dan Marian - şi comunicările ştiinţifice ale prof. Şeila Regep - „Problema agrară în România la începutul secolului“ şi prof. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România - „Cauze şi urmări ale Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907“.
 
În program au mai fost incluse referate susţinute de elevii clasei a XII-a A, Gheorghe Rusu (prof. Mirela Macaşoi) - „Ecoul Răscoalei din 1907 în literatura română“ şi Georgiana Nistor (prof. Tudora Gafiţa) - „Situaţia ţărănimii române la începutul secolului al XX-lea“, precum şi prezentarea „Marea Răscoală din 1907 în cuvinte şi imagini“, susţinută de prof. Tudora Gafiţa. Un moment poetic a fost susţinut de elevii clasei a VIII-a: Alexandru DumitruAlexandru Stanca şi Andrei Girell, coordonaţi de prof. Mirela Macaşoi.
 
Cel de-al doilea moment, organizat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România - filiala Constanţa şi Liceul Tehnologic „Nicolae Istrăţoiu“ din Deleni, s-a desfăşurat sub genericul „Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă - sărbătoare naţională a românilor. 99 de ani de la actul istoric de la Chişinău - 27 martie 1918“. Invitat special a fost prof. univ. dr. Stoica Lascu, iar moderatoarea întâlnirii a fost Tudora Gafiţa.
 
Sursă foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu

Citeşte şi:

Sărbătoare la Mangalia - Unirea Basarabiei cu România

27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă, sărbătoare naţională a românilor

110 ani de la izbucnirea Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907. Evocări cu caracter memorial-ştiinţific la Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii