Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAEDPP Constanta scoate chiriasii in strada

ro

09 Oct, 2007 00:00 4415 Marime text
1191867606.jpg

Imobilul situat pe strada Arhiepiscopiei 11 a fost vandut de regie unei societati comerciale din Tulcea, fara instiintarea chiriasilor

Aplicarea prevederilor legale privind retrocedarea imobilelor ii obliga pe chiriasi sa se mute in alte spatii locative puse la dispozitie de autoritatile locale. In cazul imobilelor nerevendicate, acestia ar trebui sa stea linistiti avand chiar posibilitatea de a-si cumpara locuinta. Insa, lucrurile nu par sa stea asa in municipiul Constanta. Regia Autonoma Exploatarea Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta are in administrare mai multe imobile printre care si cel situat pe strada Arhiepiscopiei 11, in zona peninsulara a orasului. Corect spus ar fi fost avea, deoarece imobilul, situat in Peninsula (zona importanta si atractiva a urbei, ceea ce a facut ca preturile imobilelor sa creasca) a ajuns proprietatea unei societati comerciale din Tulcea. Acolo locuiau trei familii. Doua dintre ele au fost "mutate" de RAEDPP Constanta, una insa isi cauta dreptatea in justitie de ani buni. Munteanu Claudia Ionica (35 ani), nepoata unui veteran de razboi, este divortata, mama a unei minore si are un handicap de gradul II nerevizuibil. In data de 26 iunie 2000, ea a incheiat un contract de inchiriere cu RAEDPP Constanta pentru un spatiu locativ din imobilul de pe strada Arhiepiscopiei 11. Contractul a fost posibil pe baza repartitiei nr. 56/18613 emisa in data de 16 iunie 2000 de Consiliul Local Municipal Constanta. Conform documentului, termenul de inchiriere expira in data de 7 aprilie 2004.

Demersuri fara efect

Intrucat imobilul nu era revendicat, pe 3 martie 2003, Claudia Munteanu a depus la RAEDPP Constanta o cerere prin care solicita sa i se aprobe cumpararea spatiului in care locuia, la cea data, imobilul neavand proprietar. Din discutiile purtate cu mama acesteia, Maria Munteanu, si din maldarul de documente pe care ni l-a prezentat si l-am rasfoit, cererea respectiva a ramas fara raspuns. Cu toate ca nu a cerut o alta locuinta, un an mai tarziu, chiriasa a fost chemata la Primaria Constanta pentru ridicarea unei repartitii intr-un imobil de pe bulevardul Tomis nr. 69, dar care, sustine ca "era revendicat". Pe 1 aprilie 2004, chiriasa a revenit cu o alta cerere prin care spera sa obtina prelungirea contractului de inchiriere. Situatia este neclarificata si la ora actuala, insa Claudia Munteanu a avut grija sa-si achite la zi chiria pentru un spatiu locativ de care nu este sigura ca va mai beneficia. Prin mandat postal, lunar, ea a virat banii in contul RAEDPP Constanta.

Contracte facute pe blat

RAEDPP Constanta a incheiat in data de 15 ianuarie 2003, pe baza si a HCLM nr.280 din 24 iulie 2002, un contract de asociere cu SC Coral SRL din Tulcea a carei director general este Constantin Cornel Georgescu. Obiectul contractului respectiv viza asocierea partilor in vederea consolidarii si modernizarii imobilului din strada Arhiepiscopiei 11, durata sa fiind de 20 de ani. Aparitia documentului este ciudata deoarece in anexa Hotararii Consiliului Local Municipal Constanta nr. 280 din 24 iulie 2002, privind reglementarea cadrului juridic de incheiere a contractelor de asociere in vederea consolidarii imobilelor aflate in administrarea RAEDPP, nu figureaza imobilul din strada Arhiepiscopiei nr. 11. Printre altele, in document se specifica: "la expirarea prezentului contract, asociatul poate solicita inchirierea spatiului ce face obiectul contractului". Cu toate ca lucrarile trebuiau realizate in termen de 12 luni de la obtinerea autorizatiei de construire de la Primaria Constanta, nici pana acum nu s-a facut nimic. Claudia Munteanu sustine ca "RAEDPP a incheiat contractul de asociere cu SC Coral SRL fara acordul nostru, al chiriasilor", in conditiile in care legea stipuleaza: "consolidarea si renovarea imobilului se face cu acordul chiriasilor". In situatia survenita, ea a revenit cu solicitarea de a cumpara, consolida si renova spatiul pe care-l detinea. Colac peste pupaza, in aprilie 2004, RAEDPP Constanta a incheiat un contract de vanzare cumparare cu SC Coral SRL din Tulcea a imobilului, contra sumei de 1.331.227.229 lei vechi cu TVA. Maria Munteanu, cea care o reprezinta pe fiica sa in instanta, sustine ca RAEDPP Constanta nu a notificat chiriasii cu privire la intentia de a vinde imobilul respectiv.

Pe holurile instantelor

In anul 2004, Claudia Munteanu s-a vazut nevoita sa-si caute dreptatea in instanta. Ea a incercat, in prima faza, prelungirea contractului. Initial procesul a fost castigat, iar procurorii obligau Primaria Constanta si RAEDPP sa incheie contract de inchiriere cu reclamanta pentru spatiul in cauza. RAEDPP a facut recurs, iar in motivele invocate precizeaza ca nu are calitate procesuala pe motiv ca "la data de 14 mai 2003, prin contractul de vanzare-cumparare, autentificat sub nr. 1442/14 mai 2003, proprietatea imobilului in litigiu a fost transmisa SC Coral SRL Tulcea". Ca urmare, dosarul a fost suspendat, iar chiriasa a formulat o alta actiune in instanta pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare invocat anterior. Dupa aproximativ un an si jumatate de judecati, instanta s-a pronuntat, iar procesul a fost pierdut. Claudia Munteanu a formulat apel la Curtea de Apel Constanta, iar actiunea este pe rol.

Presata sa se mute

Odata ajunsa proprietara imobilului, SC Coral SRL Tulcea, in timp ce procesele erau in derulare, a emis o notificare catre Claudia Munteanu. In document se solicita mutarea obligatorie a chiriasei careia i se oferea un apartament situat pe strada Hortensiei nr. 1D, in zona Ciresica. Imobilul era proprietatea lui Victor Georgescu din Tulcea, despre care mama Claudiei spune ca este fiul directorului general al SC Coral SRL. Intrucat instanta nu s-a pronuntat definitiv si irevocabil, Claudia Munteanu a refuzat sa se mute si asteapta clarificarea situatiei. Intreaga tevatura a carei protagonista este o persoana cu handicap accentuat de grad II - nerevizuibil, are loc in contextul in care legiuitorul a prevazut anumite drepturi de necontestat. Potrivit articolului 19 din OUG nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap , Claudia Munteanu ar trebui sa beneficieze de: "prioritate la inchirierea, construirea sau cumpararea locuintelor din fondul de stat si repartizarea, la cerere, a apartamentelor la niveluri inferioare ale imobilelor".

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii