Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima şedinţă CLM din 2016 Taxele locale se vor modifica! Ce schimbări au aprobat consilierii locali pentru Constanţa

ro

29 Dec, 2016 00:00 3164 Marime text
Consilierii locali municipali s-au întrunit pentru ultima dată în acest an în şedinţă pentru a vota unele dintre cele mai importante proiecte pentru municipiul Constanţa din anul 2017. Astfel, a fost votat proiectul care vizează taxele şi impozitele locale pentru anul 2017, preţul local de furnizare a energiei termice care va fi perceput locuitorilor de la 1 ianuarie, numărul burselor şcolare acordate elevilor şi acordarea unor premii pentru sportivii constănţeni cu performanţe deosebite în 2016, dar şi proiecte ce ţin de buna funcţionare a aparatului administrativ al municipiului Constanţa.
 
Unul dintre cele mai importante proiecte vizează taxele şi impozitele pe care constănţenii le vor plăti începând cu 1 ianuarie 2017. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a precizat în cadrul şedinţei CLM că pentru anul viitor nu a fost introdusă nicio taxă nouă, ba chiar au fost eliminate unele dintre birurile percepute de autoritatea publică locală.
 
„Nu se introduce nicio taxă nouă. Au fost propuneri ale direcţiilor de instituire a unor taxe noi, însă analizând execuţia bugetară până în acest moment, observând gradul de îndatorare şi previzionând bugetul pentru anul 2017 am hotărât să nu iniţiez un proiect care să introducă taxe în plus. A fost o dezbatere îndelungată în ceea ce priveşte taxa de linişte. Indiferent de ce a stabilit instanţa şi de ce puteam face pentru a corecta această situaţie, am considerat că este mai sănătos să eliminăm această taxa pentru anul viitor şi să pornim o discuţie foarte serioasă privind siguranţa la nivelul municipiului Constanţa“, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
El a adăugat că din anul 2017 va fi eliminată şi taxa de tramă stradală pentru autovehiculele cu masa totală mai mică de 2,5 tone. ”În momentul de faţă, Comisia Europeană are o Directivă care vine pentru centrele urbane să descurajeze accesul maşinilor de aprovizionare de tonaj mare în centrele oraşelor. Mai mult, această directivă va urma să fie transpusă în legislaţiile naţionale şi va veni să descurajeze intervalul de aprovizionare suprapus peste intervalul de mobilitate. De asemenea, va reduce gabaritul pentru mijloacele de aprovizionare. Pentru anul viitor vom discuta şi această taxă pentru că va trebui să atingem nişte ţinte născute din planul de mobilitate. Cu alte cuvinte va trebui să descurajăm transportul cu maşini de tonaj mare, să încurajăm transportul în comun iar pentru aprovizionare, să reglementăm activitatea în conformitate cu directivele europene”, a explicat Făgădău.
 
În ceea ce priveşte taxa de salubritate, aceasta se va menţine la aceeaşi valoare ca şi în anul care tocmai se încheie, adică de 3 lei de persoană. “Pentru anul 2017 nicio taxă nouă, eliminăm taxa de linişte, eliminăm taxa de tramă stradală pentru maşinile cu masa mai mică de 2,5 tone şi menţinem taxa de salubritate la 3 lei. Acestea sunt modificările majore cu care proiectul de taxe şi impozite vine în faţa dumneavoastră. De asemenea, când am făcut proiectul de buget pentru 2016 am instituit o reducere la taxa de promovare de 50% întrucât banii nu fuseseră cheltuiţi. Şi atunci am făcut un calcul cât este bugetul total, cât am cheltuit şi am redus proportional. Pentru anul acesta, nu mai funcţionează această reducere, întrucât banii au fost cheltuiţi. Va fi o taxa care se va ajusta în funcţie de cât se va cheltui pentru promovare a staţiunii Mamaia şi a Satului de Vacanţă”, a precizat primarul.
În aceeaşi şedinţă s-a stabilit care va fi tariful local pentru energia termică începând din ianuarie 2017. Astfel, potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, preţul unei gigacalorii începând de la 1 ianuarie 2017, preţul local, format din preţul de producere a energiei termice şi tarifele serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare în sistem centralizat în municipiul Constanţa se stabileşte la 419,88 lei/gcal, inclusiv TVA. Cu toate acestea, preţul local pentru populaţie va rămâne de 250 de lei/gcal inclusiv TVA, subvenţia acordată de bugetul CLM începând din ianuarie 2017 fiind de 169,88 lei/gcal.
 
De asemenea, municipiul Constanţa este tot mai aproape de împrumutul rambursabil de 100.000.000 de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru modernizarea transportului în comun din Constanţa. În şedinţa de miercuri a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de credit în valoare de 100.000.000 de lei, a contractului de garanţie pe venituri, precum şi a contractului privind contul de rezervă ce vor fi încheiate între Municipiul Constanţa şi BERD. “Dezmint toate zvonurile cum că oamenii angajaţi ai Regiei Autonome de Transport în Comun vor fi concediaţi, că regia nu are niciun viitor…poate că regia nu are niciun viitor, dar transportul în comun are viitor la Constanţa. Oamenii serioşi care îşi fac treaba bine vor continua să fie angajaţi. De temut trebuie să se teamă doar cei care lansează aceste zvonuri neadevărate”, a declarant Făgădău.
 
În aceeaşi şedinţă a fost declarat vacant un post de consilier local, după plecarea lui George Vişan, care a câştigat un mandat de deputat, şi s-a votat proiectul de hotărâre privind ocuparea temporară a funcţiei publice de conducere de director executive al Serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanei din cadrul aparatului de specialitateal primarului municipiului Constanţa. La serviciul public comunitar de evidenţă a persoanei s-a propus şi aprobat ca Loredana Sorina Gorpin Petrescu, ce este titular a funcţiei publice de inspector clasa I, grad superior să ocupe funcţia de director de la 1 ianuarie 2017, pe o perioadă de 6 luni calendaristice. CLM a aprobat şi proiectele ce vizează planul de ocupare a funcţiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa pe anul 2017.
 
Consilierii locali au aprobat modificarea numărului de elevi care vor primi burse şcolare în primul semestru al anului şcolar 2016 – 2017. Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, se vor acorda 106 burse de performanţă, 8.918 burse de merit, 135 de burse de studiu şi 1.430 de burse de ajutor social. Cuantumul burselor nu s-a modificat.
 
Toate cele 27 de proiecte de hotărâre au fost aprobate de consilierii locali.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii