Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria a cedat în favoarea CJC Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis, făcut pe datorie de Constantinescu

ro

01 Aug, 2014 00:00 1741 Marime text
Consiliul Local al municipiului Constanţa a renunţat la dreptul de administrare a unui imobil-teren situat în zona Restaurantului Vraja Mării - bulevardul Marinarilor, pe care l-a transferat către Consiliul Judeţean. Este vorba despre o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi de teren pe care urmează a se face organizare de şantier în cadrul proiectului „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“. Decizia de transmitere a imobilului-teren în administrarea CJC a fost luată şi de către Consiliul Local al municipiului Constanţa, prin HCL nr.140/23.06.2014, terenul fiind al CJC-ului doar pe durata derulării proiectului, păstrându-şi regimul juridic de domeniu privat al municipiului Constanţa.

Lucrări făcute pe datorie

În ce constă însă proiectul pentru care se va face organizarea de şantier? Pe data de 29 ianuarie 2013, Judeţul Constanţa a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare pentru proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“. Acesta este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, dar în care CJC vine cu o contribuţie proprie. Valoarea acestuia este de 5.953.001 lei, din care contribuţia beneficiarului este de 3.930.048 de lei. Centrul de excelenţă în turism va fi constituit, aşa cum prevede proiectul, din birouri administrative, săli multifuncţionale de întrunire/prezentare a activităţilor specifice, hol de primire, incluzând: recepţie-informare şi spaţii de socializare, spaţii expoziţionale, spaţii pentru activităţi în domeniul afacerilor şi antreprenoriatului. Interesant este şi faptul că, înainte de aprobarea acestui proiect, CJC a contractat un împrumut de peste 18 milioane de lei pentru plata arieratelor. Întrebat cum poate suporta CJC susţinerea unor astfel de proiecte, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, declara, la începutul anului 2013: „CJC s-a împrumutat 10 milioane de euro anul trecut tocmai pentru aceste cofinanţări. Există bani pentru aceste cofinanţări“. Ceea ce înseamnă că acest centru este, oarecum, construit... pe datorie.

Centrul de excelenţă în turism... înrudit cu Jean Constantin

Doar pentru „Servicii de consultanță management de proiect și consultanță în managementul execuției lucrărilor pentru proiectul Centrul de excelență în turism și servicii Tomis“, CJC a cheltuit aproximativ 135.500 de lei, bani europeni. Contractul acesta a fost atribuit firmei Structural ING SRL, cu sediul în Constanţa, care are un singur asociat, Elena Ancuţa Stanciu. La sfârşitul anului 2012, firma avea o cifră de afaceri de 4.574.873 de lei şi zece angajaţi. Societatea este aceeaşi care şi-a adjudecat de la CJC şi contractul pentru servicii de consultanţă management proiect şi consultanţă tehnică de specialitate pentru managementul contractului de execuţie a lucrărilor Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, pentru suma de 147.096 de lei, centru care va funcţiona în locul fostului Cinematograf Republica.

Tot pentru proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“, CJC a plătit 34.800 de lei, de data aceasta pentru servicii de audit financiar, firmei HLB Freemark Audit SRL, din Bucureşti. Potrivit Registrului Comerţului, firma are doi asociaţi, respectiv Ion Anton (49%) şi Elena Antonaru (51%). La finalul anului 2013, firma avea o cifră de afaceri de 113.267 de lei şi cinci salariaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii