Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:25 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de excelenţă în turism şi servicii „Tomis“, falimentar! Mănâncă bani din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Firmele nu sunt interesate să închirieze spaţiile!

ro

15 Mar, 2018 00:00 1809 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de beneficiar, a semnat, în data de 29.01.2013, contractul de finanţare aferent Proiectului SE 1/1.1/ PC/ 30/30.11.2011 - „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“, cod SMIS 436, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 - „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere“, Domeniul de intervenţie 1.1 - „Planuri integrate de dezvoltare urbană“, Subdomeniul „Poli de creştere“. Acesta a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar CJC a participat cu o contribuţie proprie. Valoarea acestuia a fost de 5.953.001 lei, din care contribuţia beneficiarului a fost de 3.930.048 de lei.
 
Doar pentru „Servicii de consultanţă management de proiect şi consultanţă în managementul execuţiei lucrărilor pentru proiectul «Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis»“, CJC a cheltuit aproximativ 135.500 de lei, bani europeni. Contractul acesta a fost atribuit firmei Structural ING SRL, cu sediul în Constanţa.
 
Tot pentru proiectul „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis“, CJC a plătit 34.800 de lei, de data aceasta pentru servicii de audit financiar, firmei HLB Freemark Audit SRL, din Bucureşti.

Obiectivul specific al proiectului l-a reprezentat crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor prin reabilitarea şi modernizarea clădirii situate în Constanţa, strada Nicolae Titulescu nr. 32, racordarea acesteia la utilităţi: gaze naturale, energie electrică, apă curentă şi canalizare, precum şi dotarea acesteia cu mobilier şi echipamente IT.
 
Imobilul a avut de-a lungul timpului diferite destinaţii, cea din urmă fiind aceea de sediu pentru cămin, şcoală, cămin seminar teologic şi centru de plasament pentru copii abandonaţi.
Consiliul Judeţean a reabilitat şi transformat clădirea, însă, de mai bine de un an, nimeni nu se prezintă la licitaţiile organizate pentru închirierea acestor spaţii.
 
Structura nouă are trei niveluri funcţionale: subsol - 282,15 mp - format din: cinci birouri, două holuri de acces, un spaţiu tehnic şi casa scării, parter - 282,40 mp - format din: casa scării, un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi, un grup sanitar femei, un grup sanitar bărbaţi, un hol de acces, două spaţii amenajate şi etaj - 288,15 mp - o centrală termică, un grup sanitar femei, un grup sanitar bărbaţi, casa scării, un spaţiu de depozitare, două birouri, sală de pregătire multifuncţională şi un foaier circulaţie.
 
Activităţile care se pot desfăşura în cadrul Centrului de excelenţă în turism şi servicii „Tomis“ se încadrează în domenii asimilabile turismului şi sectorului terţiar.
 
Contractul de finanţare semnat în 2013 prevede faptul ca spaţiile din cadrul centrului se vor închiria astfel: permanent, unui număr de minimum trei firme; închirieri ocazionale ale spaţiului expoziţional situat la parter, ale sălii multifuncţionale şi ale foaierului de la etaj.
 
În timp ce nicio companie din turism nu pare interesată de aceste spaţii, Consiliul Judeţean Constanţa alocă în fiecare lună bani pentru asigurarea pazei obiectivului, precum şi a igienei şi curăţeniei spaţiilor acestuia. Anual se cheltuiesc, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Claudiu Palaz, 318.000 de lei (26.500 de lei lunar), sumă care, deocamdată, nu poate fi amortizată.
 
La licitaţiile din februarie, iulie şi noiembrie 2017 nu s-a prezentat nicio firmă de profil, cu toate că despre judeţul şi municipiul Constanţa se spune că trăiesc din turism. În prezent, potrivit preşedintelui CJC, Marius Horia Ţuţuianu, în centru îşi desfăşoară activitatea, într-un singur birou, Direcţia de Turism a Consiliului Judeţean.
Şeful CJC recunoaşte că imobilul este o piatră de gâtul administraţiei judeţene din punct de vedere financiar, de vreme ce clauzele contractuale nu dau posibilitatea firmelor care nu activează în turism să participe la licitaţiile de închiriere a spaţiilor.
 
„Până anul viitor, clauzele contractului rămân bătute în cuie. Sperăm ca, de această dată, la licitaţie să se prezinte cineva“, a afirmat Ţuţuianu.
 
În luna aprilie, pe 23, Consiliul Judeţean organizează o nouă licitaţie pentru a „mărita“ spaţiile din Centrul „Tomis“. Preţul de pornire a licitaţiei este de 38,00 de lei/mp util/lună, exclusiv utilităţi, fără TVA. Ofertele se depun de pe 21.03.2018 până pe 20.04 2018, la sediul Consiliului Judeţean Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii