Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apartamente de lux Cazare pentru medici în Mamaia Summerland, la preţuri de „Henri Coandă“ (documente)

ro

30 Jul, 2014 00:00 5369 Marime text
În şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean programată pentru mâine, consilierii judeţeni vor discuta despre locuinţe de serviciu destinate medicilor. Pe ordinea de zi a evenimentului se regăseşte un proiect privind stabilirea cuantumului chiriei pentru imobilele ce vor fi închiriate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa, în calitate de administrator al acestora. Discuţia vine după ce, la ultima şedinţă extraordinară a aleşilor CJC din 27 iunie, prin HCJ nr. 140/2014, aceleaşi imobile erau transmise din proprietatea publică a Judeţului Constanţa în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Despre acest proiect puteţi citi AICI

În urmă cu o lună, vicepreşedintele CJC, Nicolae Cristinel Dragomir, motiva astfel iniţiativa: „La ora actuală, în apartamente locuiesc medici şi este normal ca aceste contracte de închiriere să fie încheiate cu instituţia la care muncesc, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Este vorba de un număr de 25 de apartamente pentru medici, achiziţionate de CJC în urmă cu câţiva ani. Le-am însuşit în domeniul public al CJC şi acum putem să le dăm în administrare spitalului. Aceste contracte de închiriere vor fi ca nişte anexe la contractele de muncă ale medicilor care locuiesc în ele.“

Cost achiziţie - 860 euro/mp. Cost chirie - mai puţin de 1 RON/mp

Vă prezentăm, mai departe, preţurile chiriilor pe care medicii beneficiari ai acestor locuinţe le vor plăti titularului dreptului de administrare, în speţă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa. Potrivit anexei ataşate textului proiectului de hotărâre, cuantumul chiriei a fost stabilit conform HG 310/28.03.2007 şi OUG 40/1999, la o rată a inflaţiei calculată pentru sfârşitul anului 2012 - începutul anului 2013. Astfel, costul chiriei unui apartament cu două camere situat într-o zonă exclusivistă din staţiunea Mamaia ajunge la incredibilul preţ de 168,26 de lei, în vreme ce alţii cu mai multă dare de mână pot să plătească o chirie de cel mult 270,19 lei pentru un apartament cu trei camere. Din câte puteţi observa, chiria pentru un metru pătrat dintr-o locuinţă destinată medicilor este mai mică de 1 leu, indiferent dacă preţul include sau nu TVA.
Mai mult decât atât, raportat la preţul pe metru pătrat, preţurile chiriilor apartamentelor de lux rezervate medicilor sunt apropiate de sumele pe care cei mai nevoiaşi locuitori ai Constanţei le plătesc pentru un spaţiu locativ în campusul social „Henri Coandă“. Conform HCL nr. 145/10.05.2012 privind stabilirea nivelului chiriei pentru unitățile locative modulare din campusul social „Henri Coandă“, chiriașii care dețin în baza contractului de închiriere o locuință formată dintr-o cameră și dependințe plătesc 30 lei/lună inclusiv TVA, două camere și dependințe - 50 lei/lună inclusiv TVA și trei camere și dependințe - 70 lei/lună inclusiv TVA. Precizăm că cel mai mare spaţiu locativ pus la dispoziţie în campusul social „Henri Coandă“ (apartament de cinci camere) nu depăşeşte 60 mp.

Apartamentele lui Zelcă, în raportul Curţii de Conturi

În ceea ce priveşte situaţia acestor construcţii, regăsim „nereguli“ constatate de Curtea de Conturi (CCR) şi făcute publice în Raportul pe anul 2012. Anul trecut, CCR a dispus o operaţiune de verificare a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) în legătură cu achiziţionarea de către această instituţie a 25 de apartamente de lux. CCR a constatat că au fost efectuate „plăţi nelegale“ de peste 1.138.000 de lei către SC STOP SRL, societatea care a construit blocurile de apartamente pentru medici şi care este administrată de Costică Zelcă. Locuinţele de serviciu cumpărate de CJC se află în cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja Fratelli. Lotul de locuinţe se compune din 19 apartamente cu 3 camere (peste 150.000 de euro bucata), şi alte şase apartamente cu două camere (peste 130.000 de euro bucata). Afacerea s-a finalizat în iulie 2012, prin încheierea a unui contract de vânzare-cumpărare cu ipotecă imobiliară. Valoarea totală a celor 25 de locuinţe a fost de 3,68 milioane de euro, bani care urmau să fie achitaţi în 60 de rate lunare (cinci ani). Potrivit contractului, vânzătorul se obliga să predea apartamentele spre folosinţă către CJ Constanţa la 1 august 2012, urmând ca instituţia să devină proprietara efectivă a locuinţelor în 2017, după achitarea ratelor. Raportul Curţii de Conturi mai precizează că „entitatea (n.r. CJC) a plătit nelegal, în anul 2012, suma de 1.107.503 lei (la care s-au calculat dobânzi de 30 mii lei) sub formă de avans rate apartamente către promitentul vânzător SC STOP SRL, fără ca de la data încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare să poată exercita dreptul de folosinţă al apartamentelor prin punerea lor la dispoziţie de către cumpărător, împreună cu tot ce era necesar, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei“.

Iată ce declarau în 2012, cu mândrie, Constantinescu şi Zelcă

„Da, Consiliul Judeţean a achiziţionat prin licitaţie 25 de apartamente la noi, cu două şi trei camere. Dar s-a făcut licitaţie. Apartamentele erau complet utilate, s-au cazat medicii în ele. Banii se dau în rate, pe cinci ani. Apartamentele au fost închiriate Consiliului Judeţean înainte“, ne-a spus Zelcă. Acesta a mai spus că preţul pentru un metru pătrat este de 860 de euro. Destul de mult pentru o instituţie bugetară. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, spunea, la momentul în care s-a decis achiziţionarea locuinţelor, că a vrut să le ofere cadrelor medicale condiţii bune de trai: „Bineînţeles că a avut loc o licitaţie. Anul trecut (n.r. 2011). Cu atât s-a cumpărat, nu am plătit toţi banii, plătim în cinci ani. Ca să aduci doctori din Bucureşti, din Timişoara sau din Germania, trebuie să le oferi nişte condiţii bune, să vadă malul mării, să vadă Marea Neagră, să vadă plaja, nu poţi să îi bagi în Inel II, să-i bag acolo, că nu ar fi vrut să vină. De aceea i-am dus acolo. Nu am făcut încă numărul de 25 de medici. Pentru medici le-am luat“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii