Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaj emoţionant al Laviniei Dumitrașcu în memoria tatălui său

ro

31 Mar, 2017 15:51 2799 Marime text
A trecut un an de la jignirea adusă profesorului Gheorghe Dumitraşcu, când a fost respinsă decizia de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare. Fiica prof Dumitraşcu, Lavinia Dumitraşcu a transmis un mesaj pe care îl transmitem integral: 

"N-am avut suflet să scriu nici ieri, nici atunci, dar o fac acum, incitată fiind de amintirea neplăcută a verișoarei mele, Poliana.

Ieri s-a împlinit un an de la jignirea care i-a fost adusă tatălui meu de niște neica nimeni, care habar n-aveau cine e persoana pusă în discuție și nici de ce păpușarul șef dăduse cuvânt de ordine: vot negativ împotriva profesorului Dumitrașcu pentru a deveni cetățean de onoare. Nici acum nu voi comenta prea mult. A curs mult tuș în paginile ziarelor, s-au înroșit telefoanele, atunci și încă și până acum. Erau de consternare, de revoltă, de susținere. I-am spus tatei că știam că este iubit, dar nu într-atât. Mi-a cerut să le mulțumesc tuturor, deși a citit, în timp, mesajele, articolele. „Fata tatii, poate să-ți plesnească inima și de bucurie și emoție”. Le mulțumesc tuturor, încă o dată.

Tata s-a ținut tare și i-a încurajat pe toți cei care au ajuns cu telefoanele până la el. N-am discutat prea adânc evenimentul. L-a durut, probabil, micimea unor oameni de nimic, mânați de ordinul politic al păpușarului șef. Să nu uităm că eram aproape de campania electorală pentru locale. Trebuia lovit PDSR-ul și, mai ales, Decebal Făgădau – candidat pentru funcția de primar, despre care se știa că tata îi fusese diriginte și că „Dumitrașcu îl considera ca pe un fiu” (de altfel, mulți copii are tata. Mai toți elevii și studenții lui) -. Și, mai mult, ca Decebal și prof. Ciorbea - profesor al meu și prieten al nostru - să fie considerați vinovați de votul negativ ordonat de păpușarul șef și pus în executare de marionete. Le-a cam ieșit pe invers: se văd rezultatele la toate alegerile și războaiele din partidul așa zis liberal – Liberal era partidul Brătienilor, ghidați de doctrina „Prin noi înșine”…-. Tata nu mai făcea, de mult timp, politică. Radu cum îl cheamă nici n-a știut să răspundă de ce a dat vot negativ. El nu auzise de Dumitrașcu. Dumitrașcu nu se învârtise în cercuri de afaceri. Iar despre termenul „cultură” nu cred că știa ceva. Restul au votat pe linie de partid. Sigur este că nici nu știau care sunt criteriile pentru acordarea acestei distincții. Pretextele pe care le-a dat președintele partidului au fost jalnice și le-am demontat cu documente. I-am considerat nevinovați, săracii…

Nu vreau să îi acord prea multă importanță păpușarului șef. Nu merită. Doar îi aduc aminte doar că actualul lui loc de muncă i se datorează tatălui meu, care, împreună cu prof. Rădulescu, în iarna lui 1989-1990, s-au zbătut, cu încrâncenare, pentru înființarea Universității „Ovidius” – el știe ce a făcut tata pentru Constanța și Dobrogea și ce NU a făcut el! -. Și că Dumnezeu nu doarme! Sper să văd cum primește răsplata faptelor lui în viața aceasta și nu în cea de apoi! Și să mai știe păpușarul șef că nu respingerea acordării titlului de „Cetățean de onoare” l-a îngenuncheat pe tata. I-a demonstrat însă cât de mici sunt unii oameni și cât pot fi de frustrați. Ceea ce l-a afectat foarte mult a fost decesul unui alt copil de-al său de suflet, Virgil Coman, fratele meu, care nu s-a gândit niciodată la el și la sănătatea lui.

Pe tata l-a îngenuncheat boala sa de inimă, inima lui mare, în care aveam loc noi toți - copiii lui -, Țara lui, Poporul lui și Dobrogea. Mereu a pus pe primul loc datoria apărării intereselor „Țarii și Poporului” său. Și așa ne-a învățat și pe noi. În ultimele lui zile vroia să ne vadă pe toți. Noi, copiii lui biologici, eram lângă el. Dar, vroia să-i simtă aproape și pe ceilalți. Nu se putea. Inima lui nu-i permiteau emoții. Mi-ați reproșat nu am vorbit despre starea de sănătate a tatei și că nu v-am chemat atunci când el vă vroia aproape. Iertați-mă, dar l-am protejat, atât cât am putut...

Anul trecut, pe vremea asta, tati trăia….

P.S. Una dintre ultimele sale „ieșiri în public”: Fotografie cu prietena noastră, scriitoarea Ileana Vulpescu." - se arată în mesajul Laviniei Dumitraşcu. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii