Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mall de colectare a deşeurilor, instalaţie de tratare şi navă specializată. Investiţii de peste 10 milioane de lei la CN APM SA (galerie foto)

ro

29 Nov, 2016 00:00 2590 Marime text
Pentru acest proiect, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a obţinut finanţare europeană prin intermediul CEF - Connecting Europe Facility, Axa Infrastructură, în valoare de 10.791.706 euro.
  

„Acest proiect are ca obiective modernizarea infrastructurii portuare de bază, construirea unui mall de colectare a deşeurilor şi a unei instalaţii de tratare de ultimă oră, modernizarea sistemului de semnalizare în bazinul portuar şi şenalul navigabil şi achiziţionarea unei nave specializate“, a declarat Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Implementarea unui proiect privind protecţia mediului impune Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa să achiziţioneze o „navă-tanc autopropulsat 500 tdw”.
 
Printre principalele obiective ale proiectului se numără: modernizarea infrastructurii Portului Constanţa prin prelungirea în aliniament a cheiului de acostare existent, aferent danei DA2, cu o lungime de 130 de metri, şi crearea unei platforme în spatele noului front de acostare, cu o suprafaţă de 4.370 de metri pătraţi, pentru echiparea cu diverse utilităţi necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice; amplasarea de echipamente şi utilităţi pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalaţie de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării şi tratării acestora; îmbunătăţirea accesului maritim în Portul Constanţa prin înnoirea şi modernizarea sistemului de semnalizare aferent bazinelor portuare şi a şenalului navigabil; modernizarea parcului de nave tehnice al Portului Constanţa prin achiziţia unei „nave-tanc autopropulsat 500 tdw” multifuncţionale, pentru colectarea deşeurilor de la nave.
 
Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligaţia CN APM SA Constanţa de a asigura, în calitate de administraţie portuară, o serie de facilităţi privind infrastructura, condiţiile de mediu şi de siguranţă a navigaţiei. CN APM SA trebuie să asigure dotarea şi disponibilitatea permanentă a instalaţiilor portuare de a prelua orice tip şi orice cantitate de deşeuri generate de nave şi de reziduuri ale mărfurilor de la navele care fac escală în port. În prezent, capacităţile de preluare / stocare / tratare a deşeurilor generate de nave sunt insuficiente, în contextul în care Portul Constanţa este tranzitat de un număr în creştere de nave de capacităţi mari.

Licitaţia, pe 16 ianuarie 2017

Anunţul în acest sens a fost deja postat pe licitatiapublica.ro de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, iar conform acestuia, proiectul derulat de CN APM Constanţa se intitulează „Infrastructură pentru operaţiuni sigure şi pentru protecţia mediului în Portul Constanţa“. Astfel, nava-tanc de 500 tdw va asigura preluarea reziduurilor petroliere şi a apelor uzate de la navele aflate în port sau în rada portului şi, de asemenea, preluarea combustibililor de la navele care urcă pe doc sau intra în reparaţii.
 
CN APM SA Constanţa a estimat valoarea navei la 8.988.400 de lei, fără TVA, sumă ce va fi acoperită din fonduri europene, iar licitaţia pentru desemnarea firmei furnizoare va avea loc pe 16 ianuarie anul viitor. „Aderarea la convenţiile internaţionale impune reguli clare de preluare a diverselor tipuri de ape uzate, ape de balast, ape gri şi altele, în condiţii restrictive ce impun utilizarea de nave specializate cu capacităţi optime pentru a limita numărul de deplasări de la navele din port la instalaţiile de tratare / neutralizare de la uscat. Aceste instalaţii vor procesa sau trata aceste ape uzate şi apoi le vor deversa în condiţiile impuse de convenţiile internaţionale“, a conchis directorul Tivilichi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii