Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infecţiile intraspitaliceşti, duşmanul ascuns al pacienţilor La Constanţa, 32 de infecţii nosocomiale declarate de la începutul anului! (document)

ro

05 Dec, 2015 00:00 3597 Marime text
Sistemul sanitar românesc este zguduit de un nou scandal! De data aceasta, este vorba despre infecţiile nosocomiale. Joi, medici din cadrul Spitalului de Arşi au recunoscut adevărul: trei răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv au murit din cauza acestora acestui tip de infecţii. „Trei dintre cei 27 de răniţi la clubul Colectiv internaţi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti au murit aproape sigur din cauza infecţiilor nosocomiale“, a declarat Adrian Stănculea, şeful Secţiei ATI.
 
Din acest motiv, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti analizează situaţia infecţiilor nosocomiale din spitale. Pentru tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziţie medicaţia şi mijloacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Dacă pentru anul 2015, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 de milioane de lei, după accident, acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele.
 
Potrivit Ministerului Sănătăţii, infecţiile instraspitaliceşti reprezintă, pe plan internaţional, una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale pacienţilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitate în acest domeniu, 75% dintre decesele pacienţilor cu arsuri sunt asociate cu complicaţii infecţioase şi/sau leziuni pulmonare.

DSP Constanţa, despre infecţiile din unităţile sanitare din judeţ

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent, unităţile sanitare din judeţul Constanţa au depistat, declarat şi raportat, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 916/2006 - Normele de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare - un număr de 32 de cazuri de infecţii nosocomiale, dintre care: 31 de cazuri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa şi un caz la Spitalul Clinic de Boli infecţioase Constanţa.
 
Infecţiile declarate au fost: infecţii de plagă chirurgicală - două cazuri, infecţii urinare - trei cazuri, infecţii digestive - 22 de cazuri, infecţii respiratorii - două cazuri, septicemie - două cazuri şi infecţii organe genitale feminine - un caz. Totodată, DSPJ Constanţa, prin Serviciul de Control în Sănătate Publica, va iniţia în perioada imediat următoare o acţiune de control la unităţile sanitare de pe raza judeţului Constanţa cu tematica „controlul şi monitorizarea infecţiilor nosocomiale“. 

Ce spunea Căpăţînă în 2014 despre infecţiile din spitale

În luna mai a anului 2014, într-o conferinţă de presă, Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a vorbit despre infecţia dobândită de un pacient în cursul spitalizării, infecţie de tip nosocomial: „Împreună cu Comitetul Director, gândim o serie de măsuri de preîntâmpinare. Trebuie controlate toate regulile primare de igienă.“
 
Acesta a adăugat că, „în perioada următoare vor fi amplasate dozatoare cu substanţe dezinfectante atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţi. Primele secţii care vor beneficia de aceste dozatoare vor fi cele cu risc crescut de infecţie, Neonatologie şi Pediatrie. Treptat, în funcţie de cât permite bugetul, se va continua montarea acestor dozatoare, astfel încât, atunci când se va finaliza reabilitarea spitalului, acestea vor exista în toate secţiile“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta Ordinul nr. 916/2006 din 27/07/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare. 

Citeşte şi

Un medic constănţean avertizează
„Clostridium difficile”, germenele care trăieşte alături de pacienţi în Spitalul Judeţean Constanţa!

Dănuţ Căpăţînă trage un semnal de alarmă asupra infecţiilor dobândite pe perioada spitalizării

Ce sunt şi cum pot fi prevenite infecţiile de spital (nozocomiale) cu Clostridium difficile

DSP şi Căpăţînă nu ştiu nimic: Ministerul Sănătăţii anunţă controale dure în Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii