Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În primele nouă luni ale anului Rompetrol Rafinare a raportat o cifră de afaceri de 4,33 miliarde de dolari

ro

17 Nov, 2014 00:00 1742 Marime text



Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG Internaţional, a raportat, în primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de 4,33 miliarde de dolari, în creştere cu 27% faţă de indicatorul consemnat în perioada similară din 2013, potrivit rezultatelor financiare ale companiei.


În trimestrul III, Rompetrol Rafinare a afişat o cifră de afaceri de 1,55 miliarde de dolari şi un profit de 5,2 milioane de dolari, pe fondul majorării cantităţilor de materie primă procesate (+12%), optimizării canalelor de distribuţie a carburanţilor în România şi reducerii costurilor operaţionale. Potrivit companiei, deşi rezultatul net consolidat din cel de-al treilea trimestru este unul pozitiv, rezultatul net înregistrat în primele nouă luni din 2014 rămâne, în continuare, unul negativ (minus 41 de milioane de dolari), mai bun însă faţă de cel din 2013. La nivelul exporturilor, compania a atins un nivel de 1,6 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2014, în creştere cu aproximativ 50%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în 2013 către subsidiarele KMG Internaţional din Moldova, Georgia, Bulgaria, Ucraina, cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Mării Negre, a fost de 1,7 miliarde de dolari, pentru acest an fiind preconizată o creştere cu aproximativ 30%.

Investiţii de 1,3 miliarde dolari pe platforma Petromidia

Rompetrol Rafinare a plătit la bugetul de stat peste 534 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2014 şi peste 1,3 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2014.
Compania Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia şi Vega, reprezentând mai mult de 43% din capacitatea de rafinare a României, iar investiţiile totale realizate de KMG Internaţional şi KazMunayGas în perioada 2007-2013 pe platforma Petromidia depăşesc 1,3 miliarde de dolari. Segmentul de rafinare şi petrochimie al Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada iulie-septembrie a anului 2014, o cifră de afaceri de 1,41 miliarde de dolari, nivel similar cu cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2013, şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 14,5 milioane dolari, în creştere faţă de trimestrul III din 2013 (6,5 milioane de dolari). În primele nouă luni din 2014, cifra de afaceri a segmentului s-a majorat cu 29%, până la o valoare de 3,97 miliarde de dolari, iar EBITDA s-a îmbunătăţit, de la un rezultat negativ, de 18,5 milioane de dolari, la unul pozitiv, de 7,5 milioane dolari. Cifra de afaceri consemnată de segmentul de distribuţie în primele nouă luni ale acestui an a fost de 2,45 miliarde de dolari, în creştere cu 16%, comparativ cu perioada similară din anul anterior, raportată la un rezultat operaţional de 53,6 milioane de dolari (+63%). Afacerile din trimestrul III s-au ridicat la valoarea de 956 de milioane de dolari (+2%), iar EBITDA, la 23 de milioane de dolari (+32%).

66 de staţii modernizate

Compania a modernizat 66 de staţii poziţionate pe rute importante, precum şi pe cele care oferă proximitate maximă clienţilor, urmând ca, până la finele anului, să ajungă la 90 de unităţi, valoarea estimată a investiţiei fiind de peste 18 milioane de dolari. În primele nouă luni ale anului, vânzările totale de carburanţi în România au atins un nivel de 1,43 milioane de tone (benzină, motorină, GPL), în creştere cu circa 8%, în comparaţie cu indicatorul consemnat în perioada similară din 2013 (1,32 milioane de tone). Pe fondul reducerii consumului la nivelul întregii pieţe de profil în perioada iulie-septembrie 2014, compania a înregistrat în T3 o scădere per ansamblu a volumelor de carburanţi comercializaţi (retail, en-gros, GPL) cu aproximativ 6% faţă de perioada similară din 2013. La sfârşitul lunii septembrie 2014, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 746 de puncte de comercializare (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău. KMG Internaţional operează peste 1.000 de puncte de distribuţie a carburanţilor, sub mărcile Rompetrol şi Dyneff, în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Georgia şi Bulgaria. Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA, inclusiv activitatea de petrochimie şi cea a subsidiarelor Rompetrol Quality Control SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Downstream SRL, Rompetrol Logistics SRL şi Rompetrol Gas SRL. Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii