Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”De drepturile militarului nu se ocupă nimeni” Federația Militarilor din România propune ministrului înființarea unui sindicat pentru militari

ro

28 Mar, 2017 07:55 19246 Marime text
Federația Militarilor din România, asociație ce are semnat un protocol de colaborare cu Liga Militarilor Profesioniști, propune ministrului aparării, ca membri forțelor armate și personalului militar să se organizeze în asociații reprezentative cu drept de negociere în chestiuni precum salarizarea și conditiile de angajare.
 

Generalul, în retragere, Nicolae Gropan (foto mijloc), președintele Federației Militarilor din România, a prezentat cu ocazia audienței la Ministerul Apărării din 22 martier anul acesta, printre altele, necesitatea unei noi filozofii în abordarea drepturilor și obligațiilor militarilor.

Acesta a spus că ”militarii români nu constituie o categorie socio-profesională distincta ei fiind incorect introduși în familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță naționala, contrar reglementărilor Organizației Internaționale a Muncii, la care România este nu numai parte semnatară dar și membră fondatoare”.

Gropan mai arată că ”militarii sunt singura categorie socio-profesională din România ramasă la nivelul de MARE MUTĂ fără a avea posibilitatea de a-și negocia drepturile, lipsite de orice posibilitate de protest împotriva nedreptăților, abuzurilor sau neasigurarii unor drepturi valabile într-o societate democratică pentru toate categoriile de angajați”.
 
”Tristul adevar domnule ministru este că de drepturile militarului nu se ocupă nimeni”
 
”Drepturile militarilor nu sunt apărate real de nimeni, în ultimul timp constatându-se mai curând un concurs în a le limita aceste drepturi sau chiar a le fi lichidate. S-a ajuns ajuns la ingrata situație ca militarii în activitate să se bucure de anumite acțiuni sindicale ale polițiștilor poate, poate vor beneficia și ei de ceva.

Explicația generalului la întrebarea ”Ce este de făcut”

Ei bine respectabilul general în retragere spune că ”Este necesară o nouă filozofie în abordarea atât a obligațiilor cât și a drepturilor militarilor care să țină cont de reglementările prevăzute în normativele internaționale la care România este parte semnatară”.

În acest sens este necesar
-să permită membrilor forțelor armate și personalului militar să se organizeze în asociații reprezentative cu drept de negociere in chestiuni precum salarizarea si conditiile de angajare;
-să înlăture restricțiile actuale inutile privind dreptul de asociere al membrilor forțelor armate;
-să permită membrilor forțelor armate și personalului militar să fie membri în partide politice legale;
-să introducă aceste drepturi în regulile și codurile militare ale statelor membre;
- să analizeze posibilitatea creării unui birou al unui avocat al poporului la care personalul militar să poată apela în caz de dispute profesionale sau de altă natură legate de serviciu.

Sursa text si foto: ligamilitarilor.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Voican Marin 12 May, 2017 09:45 Era şi timpul. Propunerea este foarte bună. Felicitări!
  • GIM 28 Mar, 2017 20:08 Felicitări reprezentanților FEDERAȚIEI MILITARILOR DIN ROMÂNIA, care luptă pentru apărarea drepturilor celor ce au jurat pentru țară! Abia după 27 de ani, noi am aflat, Că ne lipsește sindicat la armată, Dar, Federația Militarilor a sesizat, Că așa ceva, ne trebuie de îndată! https://www.facebook.com/150846324995092/photos/a.276433699103020.66408.150846324995092/1292607084152338/?type=3&theater
  • Irimia Georgica 28 Mar, 2017 10:26 E foarte bine venit un astfel de sindicat din care nu ar trebui sa lipseasca reprezentanti si din partea militarilor profesionisti (LMP) care sa poata apara drepturile militarilor profesionisti in activitate si in rezerva. Ce parere aveti despre discriminarea creata intre un militar in activitate si un militar trecut in rezerva conf. L384/2006 la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lui, care nu a beneficiat de pensie anticipata, pensie anticipata partial , salarii compensatorii ,asa cum beneficiaza cei in activitate conf L223/2015 , ba mai mult nu beneficiaza nici de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare la fel ca a celor in activitate , chiar daca am acumulat vechimea minima in specialitate de 15 ani asa cum prevede legea. Cum e posibil ca un militar in activitate cu 10ani lucrati anterior armatei si 15 ani in armata sa aiba drept de pensie cu scaderea grupei de munca si unul ca mine cu 4 ani vechime anterior armatei si 19 ani armata nu pot beneficia de scaderea grupei de munca la fel ca a celor in activitate cu toate ca am o vechime militara mai mare ca a celor in activitate. De ce noua nu ni se adauga vechimea acumulata anterior si ulterior armatei la fel ca celor in activitate si la fel ca la cadrele militare care dupa iesirea la pensie au cumulat la pensia militara vechimea realizata in civilie pana la intrarea in vigoare a L223/2015. Aceasta problema a fost prezentata tuturor factorilor de decizie din MApN , fara a primi nici un raspuns. Am speranta ca prin realizarea acestui sindicat se va scoate in evidenta si aceasta problema. Multumesc anticipat !