Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu frica-n sân din pricina inspectorilor ANAF Deschiderea sezonului estival înseamnă şi deschiderea sezonului de amenzi în Mamaia?

ro

06 May, 2014 00:00 4162 Marime text
Odată cu deschiderea sezonului estival s-a dat şi startul controalelor efectuate la agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea sezonieră în staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre. Cel puţin aşa reiese din cutumele instituţiilor abilitate, dar şi din ceea ce susţin persoanele care sunt implicate în activităţile de control. Un cititor ne-a transmis prin intermediul reţelei de socializare Facebook nemulţumirea sa legată de „controalele făcute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în Mamaia înainte şi de 1 Mai“. Potrivit cititorului nostru, cei din cadrul ANAF „au făcut prăpăd, în două zile au venit şi de două ori şi pentru aceeaşi abatere au dat aceleaşi amenzi de două ori“.
Am vrut să verificăm dacă lectorul nostru are dreptate, astfel că am contactat câţiva agenţi economici din staţiunea Mamaia. Iar pentru că nu a nominalizat concret despre ce organism din cadrul ANAF este vorba, am luat legătura atât cu reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, cât şi cu cei ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).

Cei mai mulţi dintre agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe litoral şi pe care i-am contactat au evitat să spună dacă au primit „vizita“ echipelor de control din cadrul ANAF, însă aproape toţi au spus că „au auzit că s-ar fi efectuat unele controale şi s-au împărţit amenzi“. „Aceste controale sunt o practică obişnuită în ultimii ani, de aceea facem tot posibilul să avem toate lucrurile în regulă“, spune un agent economic sezonier.
Potrivit reprezenanţilor AJFP Consanţa, „Inspectorii fiscali din cadrul AJFP Constanţa nu au efectuat controale cu prilejul deschiderii sezonului estival“. „Până la această dată nu au fost programate acţiuni de verificare a agenţilor economici care-şi desfăşoară activitatea pe litoral în sezonul estival 2014. În realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate aplica următoarele proceduri de control: controlul inopinat, care constă în activitatea de verificare faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unei sesizări cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale, fără anunţarea în prealabil a contribuabilului“, conform AJFP Constanţa.
 
De asemenea, trebuie precizat că structura mai sus amintită îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor art. 94 din OG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. „Structura de inspecţie fiscală din cadrul AJFP Constanţa are ca obiect verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili, respectării prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impunere, stabilirea diferenţelor obligaţiilor de plată şi a accesoriilor aferente acestora. [...] Controale inopinate în contextul în care solicitaţi dumneavoastră aceste informaţii cad în competenţa structurii de antifraudă fiscală“, ne-au declarat reprezentanţii AJFP Constanţa.
 
În consecinţă, am contactat şi Direcţia Regională de Antifraudă Fiscală Constanţa, însă cum în teritoriu nu există un departament care să se ocupe de partea de comunicare şi relaţii publice, am fost îndrumaţi să contactăm Serviciul Comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul DGAF. Potrivit purtătorului de cuvânt Alexandru Cristea, „Direcţia Antifraudă Constanţa a efectuat o serie de controale inopinate la agenţi economici de pe litoral, au aplicat şi amenzi. Tocmai aceasta este competenţa Direcţiei Antifraudă, de a demara controale-surpriză“. „Din păcate, încă nu este gata un raport de activitate privind acţiunile funcţionarilor, aşteptam o situaţie finală şi completă tocmai de la Direcţia Regională de Antifraudă Fiscală din Constanţa“, a mai spus Alexandru Cristea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eu 07 May, 2014 00:27 S-a dizolvat sau nu Garda financiara?