Andrei Lazăr, o viaţă dedicată navigaţiei „Am văzut Fata Morgana şi am trecut prin zona Triunghiului Bermudelor” (galerie foto)
Andrei Lazăr, o viaţă dedicată navigaţiei: „Am văzut Fata Morgana şi am trecut prin zona Triunghiului
13 Aug, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
4334
Marime text

Andrei Lazăr s-a născut pe 9 februarie 1934, în Lunca, judeţul Tulcea. A urmat şcoala Profesională Piscicolă la Jurilovca, în perioada anilor 1951 - 1953, şi a lucrat pe navele Întreprinderii Piscicole Flota de Larg. Din 1961 până în februarie 1962, a urmat Şcoala de Marină, din portul Constanţa. Prima sa ieşire pe mare a fost la 19 ani, când a urcat pe pescadorul Rechinul. „În 1953 am ieşit la prins peşte, pe pescadorul Rechinul. În zona Cazinoului, ne-am răsturnat. Acela, pot să zic, a fost primul meu botez ca navigator. Într-un final am redresat barca şi am continuat să pescuim”, îşi aminteşte Andrei Lazăr, care continuă să depene firul amintirilor. „M-am îmbarcat pe yacht-ul Libertatea, care a aparţinut casei regale române, unde am stat o lună, apoi am fost repartizat pe nava Ardealul, care s-a răsturnat în Dana zero. De pe nava Ardealul am ajuns pe cargoul Bucureşti ca timonier, cu care am plecat spre Cuba în 1963”, ne-a povestit Andrei Lazăr. (Despre prima călătorie în jurul lumii am relatat în ediţia din 10 august 2013 - „Reuniune emoţionantă la jumătate de secol de la eveniment Se întâlneşte echipajul cargoului Bucureşti, prima navă a României care a făcut înconjurul Pământului”).
Fata Morgana, pe coasta Tunisiei
Se spune că după zile în şir de mers pe mare sau ocean, navigatorii sunt martorii unui fenomen, numit Fata Morgana. (Fata Morgana - fenomen optic, frecvent în ţările calde, care face ca obiectele aflate la orizont să apară ca reflectate în apă, cu imaginea răsturnată, simplă sau multiplicată şi care se datorează mişcării sau creşterii rapide a densităţii aerului în raport cu înălţimea). Domnul Andrei a văzut şi el Fata Morgana. „Eram pe coasta Tunisiei, când am văzut Fata Morgana. Pe unele locuri vedeai două maluri: unul real şi unul care nu exista. Am ajuns prin anul 1990 şi în zona Triunghiului Bermudelor, dar nu s-a întâmplat nimic”, continuă să ne dezvăluie bătrânul navigator. Acum, lupul de mare îşi petrece toată vara în comuna Lunca (judeţul Tulcea), unde se ocupă de grădinărit. Are 79 de ani, dar se simte ca la 30. Îşi aminteşte cu bucurie de viaţa pe care a petrecut-o mai mult pe oceanele şi mările lumii decât pe uscat şi spune că dacă ar lua-o de la capăt tor marinar s-ar face.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii