Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Un bărbat a fost diagnosticat cu malarie, la Constanța! Care este starea sa de sănătate

ro

10 Dec, 2021 10:23 3175 Marime text
  • Caz de malarie, depistat la Constanța!

UPDATE 

Acest caz de malarie, depistat la Constanța, este primul caz depistat de mai bine de doi ani. 

Pacientul infectat este de profesie navigator, recent sosit din Gabon, Africa, în urmă cu două aproximativ două săptămâni. Demn de menționat este că acesta nu a urmat tratamentul de prevenire a malariei.

Malaria este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Între 300 și 500 de milioane de persoane sunt infectate anual; aproximativ 1 - 3 milioane mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii din Africa sub-sahariană.

Malaria este cauzată de paraziți din genul Plasmodium (Regnul Protista). Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii înrudite (Plasmodium ovale and Plasmodium malariae) pot infecta oamenii. 

Acesta a făcut febră și și-a sunat medicul, acesta din urmă oferindu -i un tratament pentru scăderea febrei. Din păcate, starea lui s-a agravat. 

Din nefericire, din toate tipurile de malarie, pacientul mai sus menționat o are pe cea mai gravă .

Medicii readuc în atenția publică importanța prevenției atunci când plecăm în țări straîine, dar, desemenea, și importanța unui Spital de Boli Infecțioase la Constanța. 






Un pacient cu vârsta de peste 45 de ani a fost depistat pozitiv cu malarie în urma analizelor efectuate după ce a ajuns cu o stare generală de sănătate proastă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Febra puternică, durerile puternice de cap au dus la efectuarea de analize amănunțite, iar în 24 de ore a fost transferat la un spital de boli infecțioase din București, cu diagnosticul confirmat de malarie.


„Este vorba despre un pacient, ajuns la Urgența Spitalului Județean Constanța la începutul acestei săptămâni. Prezenta sindrom febril, cefalee, stare generală proastă. Având în vedere simptomele, a fost consultat de către medicul infecționist care a decis să îi facă analizele și testele aferente unei boli tropicale. În urma investigațiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de malarie.  Ulterior pacientul a fost transferat la un spital de boli infecțioase din Capitală”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Constanța, Crina Kibedi.

Facem precizarea că malaria este o boala infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzatoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces. Malaria este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apăruta la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.
 
Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum, care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tușe, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficientă renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces, conform unui ghid al Organizației Mondiale a Sănătății.
 
Această boală parazitară transmisă de un ţânţar a ucis peste 400.000 de persoane la nivel mondial în 2019, dintre care două treimi copii cu vârsta sub cinci ani. Marea majoritate a cazurilor (94% din cele 229 de milioane de infectări la nivel mondial) şi a deceselor apar în Africa, potrivit OMS.
 


Sursă foto: pixabay.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii