Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar Gelil Eserghep - „Ne dorim o ediţie mai bună decât anul trecut şi mai proastă decât cea de anul viitor”

ro

03 Sep, 2013 00:00 2834 Marime text
Gelil Eserghep, preşedintele Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor din România (UDTTMR), a susţinut, ieri, o conferinţă de presă pe tema celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar. Evenimentul se va desfăşura pe 6 şi 7 septembrie, la Constanţa şi, potrivit spuselor lui Eserghep, ediţia 2013 se vrea a fi fastuoasă şi mai frumoasă decât cea de anul trecut. „Ne dorim o ediţie mai bună decât anul trecut şi mai proastă decât cea de anul viitor”, a declarat preşedintele UDTTMR.

Ediţia de anul acesta aduce, în plus faţă de precedenta, două ansambluri de dansuri tradiţionale din Crimeea (Ucraina) şi un ansamblu din Kazahstan. Acestea li se adaugă invitaţilor deja tradiţionali, anume ansambluri din Macedonia, Bulgaria şi Turcia. În total, numărul invitaţilor străini ajunge la 341.

Festivalul va debuta vineri, la ora 11.00, cu o paradă a portului popular turco-tătar, paradă care vă mărşălui pe bulevardele Constanţei, de la Sala Sporturilor până la Teatrul de Vară Soveja. Conform declaraţiilor lui Gelil Eserghep, la această paradă vor participa între 1.000 şi 1.200 de persoane. Tot vineri, dar de la ora 14.00, reprezentanţii comunităţii tătare se vor întâlni, la Prefectura Constanţa, cu membri ai administraţiei publice locale constănţene.
Seara, la ora 19.00, la Teatrul de Vară Soveja începe spectacolul propriu-zis, pentru ca, de la ora 23.00, să se desfăşoare, într-un club constănţean, un tradiţional toplantî. În cea de-a doua zi a evenimentului va avea loc, în Parcul Tăbăcărie, un turneu de kureş, secţiunea open.

„Este cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar derulată sub mandatul meu de preşedinte. Anul acesta ne dorim o ediţie fastuoasă. Am dori să devenim un punct de atracţie pentru turişti”, a precizat Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR.

În ceea ce priveşte costurile pe care le implică cea de-a XIX-a ediţie a festivalului, Eserghep a declarat că acestea vor fi mai mici cu aproximativ 22.000 lei decât anul trecut (în 2012, bugetul alocat evenimentului s-a ridicat la 1,6 miliarde). Finanţarea este asigurată, în cea mai mare parte, de UDTTMR şi, într-o mică măsură, de Ministerul Culturii şi de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Gelil Eserghep a declarat că un ajutor binevenit provine de la Consiliul Judeţean Constanţa, care a pus la dispoziţia uniunii, fără bani de data aceasta, scena Teatrului de Vară Soveja.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii