Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:06 06 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Executarea silită civilă de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani nu a mai avut loc. Tătarii au congres pe 20 mai. Urmează noi procese! (galerie foto + documente)

ro

19 May, 2017 00:00 9066 Marime text
În luna martie, UDTTMR pierdea apelul formulat la Tribunalul Constanţa împotriva lui Metchiurie Gafar, preşedinte al filialei Bucureşti a uniunii, şi lui Varol Amet, fost preşedinte UDTTMR şi fost deputat al tătarilor în Parlamentul României. Cei doi au contestat legitimitatea convocării Congresului UDTTMR din 9 ianuarie 2016, la care a fost reales, în unanimitate, Gelil Erseghep, pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al UDTTMR. Decizia instanţei este definitivă şi a fost publicată pe portalul Tribunalului Constanţa. 
 
Ieri, în jurul prânzului, s-a încercat, în prezenţa a peste 50 de membri ai comunităţii tătare şi a membrilor Comitetului de Iniţiativă, punerea în aplicare a executării silite civile nr. 6272/2017 - 10 aprilie 2017 la sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor-Turco Musulmani din România, de pe strada B.P. Hasdeu nr. 53, Constanţa. Din cauza faptul că sediul uniunii a fost închis, nu s-a putut proceda la executare. Executorul judecătoresc a constatat acest lucru şi l-ar fi consemnat într-un proces-verbal.
 
În zona sediului uniunii au fost prezente şi echipaje ale Secţiei 2 de Poliţie, ale jandarmeriei, precum şi un detaşament al Departamentului de Intervenţii Speciale.
Membrii comunităţii tătare care au venit să participe la acţiunea de executare silită au protestat însă paşnic şi nu a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine.

Executarea silită nu a mai avut loc 

Dr. Metchiure Gafar, preşedintele Comitetului de Iniţiativă desemnat de fondatori pentru reorganizarea UDTTMR, prezentă la sediul uniunii, a anunţat că a deschis o nouă acţiune în justiţie. Totodată, aceasta a anunţat că, în scurt timp, Comitetul de Iniţiativă va organiza şi un congres pentru alegerea unei conduceri legitime a uniunii şi, totodată, va ataca în instanţă rezultatul congresului din 20 mai 2017, convocat de Consiliul Reprezentanţilor UDTTMR, care, în opinia lui Metchiure, se află în afara mandatului şi nu-şi poate exercita prerogativele.
 
Întrebată de ce nu s-a putut realiza executarea, Metchiure a precizat totuşi că s-a întâlnit cu Gelil Eserghep şi cu avocatul său, în momentul în care a părăsit biroul executorului judecătoresc.
 
Preşedintele Comitetului de Iniţiativă desemnat de fondatori pentru reorganizarea UDTTMR a precizat că va reveni săptămâna viitoare la Constanţa, pentru a încerca să discute cu reprezentanţii uniunii, care ieri nu au fost prezenţi la sediu. Contactat telefonic, executorul judecătoresc Cristian Menaef, care nu a reuşit să pună în aplicare decizia instanţei deoarece nu se afla nimeni în sediu, a precizat că „nu avea autorizaţie pentru executare în forţă şi că preşedintele Comitetului de Iniţiativă desemnat de fondatori pentru reorganizarea UDTTMR trebuie să obţină de la instanţa judecătorească o altă hotărâre, dacă doreşte ca executarea să fie reluată“.
 
Executarea silită ar fi trebuit să aibă loc conform hotărârii definitive şi irevocabile nr. 302/02.03.2017 a Tribunalului Constanţa - Secţia I Civilă, data în dosarul nr. 1071/212/2016, prin care s-a anulat Hotărârea nr. 1 a Congresului Naţional al UDTTMR, organizat în data de 9.01.2016.
 
Vă reamintim că, prin anularea acestei hotărâri a fost dezînvestită conducerea UDTTMR, respectiv, Gelil Eserghep - din funcţia de preşedinte al UDTTMR. Menţionăm că, pe fondul tensiunilor şi acţiunilor din instanţă, UDTTMR a pierdut anul trecut şi reprezentarea în Parlament, pentru prima oară în ultimii 27 de ani, deşi este cea mai numeroasă etnie din Dobrogea.
 
Deoarece fostul preşedintele al UDTTMR nu a putut fi contactat şi nici nu s-a prezentat la sediu pentru procesul de predare-primire a înscrisurilor uniunii (documentele uniunii, ştampila, cheile şi registrele financiar-contabile), obiecte vizate de executarea silită, facem precizarea că pe una dintre porţile sediului uniunii era lipit un afiş prin care se făcea cunoscut că „joi, 18 mai 2017, sediul uniunii este închis. Toţi membrii UDTTMR pot participa la programul organizat în memoria zilei de 18 mai 1944 la geamiile din Constanţa“.

 
Vă reamintim că, pe data de 18 mai 1944, toţi etnicii tătari din Crimeea au fost încărcaţi cu forţa în trenuri şi deportaţi la mii de kilometri depărtare. A fost momentul care a rămas în memoria tuturor drept genocidul împotriva tătarilor crimeeni. An de an, pretutindeni în lume unde trăiesc membri ai comunităţii tătare, ziua de 18 mai este zi de doliu, Ziua Surghiunului. La fel şi în România.

Un congres UDTTMR are loc pe 20 mai

În plin proces de dezbinare, a fost convocat Congresul UDTTMR, de Consiliul Reprezentanţilor, pentru data de 20 mai 2017, ora 15.00, la Palatul Copiilor din Constanţa. Pe ordinea de zi, Congresul UDTTMR are 11 puncte spre discuţie şi aprobare, după cum urmează: dezbaterea, aprobarea sau respingerea raportului de activitate al Consiliului Reprezentanţilor; dezbaterea, aprobarea sau respingerea strategiei şi a obiectivelor generale ale UDTTMR pentru următorii patru ani; dezbaterea, aprobarea sau respingerea raportului de activitate al Comisiei de Cenzori; dezbaterea, aprobarea sau respingerea rapoartelor prezentate de deputat pe perioada mandatului; informarea congresului cu privire la rezultatele ultimului recensământ al cetăţenilor de etnie tătară; dezbaterea, aprobarea sau respingerea raportului de activitate privind bugetul de venituri şi cheltuieli şi bilanţul contabil al Consiliului Reprezentanţilor; dezbaterea, aprobarea sau respingerea bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului Reprezentanţilor pentru anul următor; aprobarea prin vot deschis a componenţei Consiliului Reprezentanţilor şi descărcarea de gestiune a vechiului consiliu; alegerea preşedintelui UDTTMR; dezbaterea, aprobarea sau respingerea contestaţiilor membrilor Uniunii privind sancţiunile aplicate; diverse.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza comunicarea de încheiere executare silită şi sentinţa de dezînvestire civilă a conducerii UDTTMR.

Ti-a placut articolul?

Comentarii