Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelil Eserghep, președintele UDTTMR „Kures-ul este un sport tradițional al tătarilor. Suntem singura minoritate din România cu un sport tradițional“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

10 Sep, 2022 16:54 2270 Marime text
Gelil Eserghep, președintele UDTTMRUniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează astăzi, sâmbătă, 10 septembrie, Turneul Internațional de Lupte Tătărești - Kureș „Trofeul Mării Negre”, eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Cu această ocazie, Gelil Eserghep, președintele UDTTMR a vorbit despre acest sport tradițional și despre premiile oferite câștigătorilor. 

„Kures-ul este un sport tradițional al tătarilor. Suntem singura minoritate din România cu un sport tradițional. Noi fiind tătari, nu putea să fie decât de luptă și acte marțiale acest sport. Deci luptele tătărești se țin de sute și mii de ani. Caracteristica principală a acestor lupte este că cei doi luptători sunt legați cu niște brâie, niște funii la brâu și nu ai voie să le dai drumul. Ne așteptăm să participe peste 1500-2000 de oameni și aproximativ 100 de luptători. Am avut până acum un record de 40 de luptători la categoria Open care a fost la Cobadin, iar astăzi estimez că vor 55-60 de luptători numai la categoria Open. Mai este și categoria de tineret, pentru tinere speranțe. Premiile vor fi în animale. Tradițional este să fie acordat un berbec câștigătorului, dar noi am îmbunătățit această tradiție. La categoria Tineret se vor da 4, doi berbeci și doi cârlani, iar la categoria Open se vor da șase berbeci și cârlani și doi tăurași pentru câștigători și un vițel pentru locul doi. Vor fi premii și în bani, dar și diplome cu cupele aferente. Vreau să subliniez că a fost posibil totul la această scară datorită faptiului că acem o foarte bună colaborare cu autoritățile locale, în cazul acesta Consiliul Județean Constanța care ne-a ajutat, iar 80% din cheltuieli sunt suportate de proiectul pe care îl avem în colaborare cu CJC-ul“ - a menționat Gelil Eserghep, președintele UDTTMR.

 
Gelil Eserghep a avut și un mesaj pentru luptători. 
 

„Cel mai bun să câștige. Ca de obicei totul va fi corect și fair-play. Exact cel mai bun în ziua aceasta, să câștige, pentru că și ei sunt în formă“ - a mai precizat Gelil Eserghep, președintele UDTTMR. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii