Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Videanu Am hotărât cu Serbia continuarea primului tronson de oleoduct Constanţa- Pancevo

ro

01 Sep, 2010 19:24 1054 Marime text

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat miercuri că a hotărât cu partenerii sârbi continuarea primului tronson de oleoduct Constanţa-Pancevo, oleoduct care iniţial era planificat să ajungă până la Trieste, în Italia.

"Am hotărât cu partenerii noştri sârbi continuarea primului tronson Constanţa- Pancevo. În momentul de faţă, lucrurile sunt foarte avansate şi sper ca ulterior, cu colegii noştri croaţi şi italieni, să încercăm să dezvoltăm finalitatea acestui proiect", a declarat Adriean Videanu miercuri, la reuniunea anuală a diplomaţiei.

România şi Serbia au demarat recent negocieri privind construcţia unui oleoduct, în varianta mai scurtă a Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, întrucât participaţiile Croaţiei şi Italiei la PEOP sunt în prezent incerte, iar noul oleoduct ar putea fi dezvoltat pe relaţia Pancevo-Constanţa sau Pancevo-Ploieşti.

Croaţia ar putea fi exclusă din proiectul oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste dacă nu va depune capitalul social în valoare de 70.000 lire sterline în termen de 30 de zile de la primirea scrisorii de notificare din partea celorlalţi acţionari, România şi Serbia. De altfel, compania Janaf din Croaţia a dat recent de înţeles că "intră în hibernare" în ceea ce priveşte PEOP, potrivit reprezentanţilor Conpet. Iniţial şi Italia făcea parte din acest proiect, dar nu şi-a desemnat nici până acum o companie care să o reprezinte în PEOP.

Reprezentanţi ai României, Serbiei şi Croaţiei au semnat la 22 aprilie 2008 acordul pentru înfiinţarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, iar cea de-a patra ţară, Italia, urma să ia o decizie în privinţa implicării în proiect după instalarea noului Guvern de la Roma.

Costurile oleoductului Constanţa-Trieste erau estimate la circa 3 miliarde euro. Lungimea totală a conductei ar ajunge la 1.360 kilometri, din care pe teritoriul României 649 kilometri, al Serbiei - 208 km, al Croaţiei - 423 km, al Sloveniei - 29 km şi al Italiei - 10 kilometri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gabriel teodorescu 01 Sep, 2010 16:32 In acest an am asistat neputinciosi, la un exces de Legi si Ordonante, de norme imprevizibile, date de actualul guvern, toate culminad cu Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si Legea noului Cod Fiscal. In perioada imediat urmatoare acelasi Guvern intentioneaza modificarea tuturor legilor pentrut bugetari, precum si modificarea Codului Muncii. Legea 330/2009 care oricum a fost aplicata in mod discriminatoriu pentru unii bugetari, va deveni istorie, deorece Guvernul vrea ca salariile bugetarilor sa fie variabile, de la an la an, in funcţie de PIB. Disculparea guvernantilor actuali, vezi cazul minciunii prin omisiune, sau falsele argumentari ale Premierului Boc, si ale ministrilor sai, nu ma pot convinge ca imi va fi mai bine anul viitor. Deficitul bugetar actual este in mare masura datorat, incapacitatii guvernului de a elimina propria coruptie, dar nu este un motiv de restrangere a drepturilor consitutionale ale unor cetateni intr-o societate democratica. Vedeti in ultimul an, acesti guvernanti nu au luat nici o masura de redresare economica a Romaniei, desi se vorbeste despre o politica coerenta, si masuri anticriza. Stopati curba de sacrificiu si distrugerea unei categorii sociale numite simplu- bugetari si daca sunteti de acord puteti semna aici http://www.petitieonline.ro/petitie-p08386056.html