Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se impozitează sau nu darul de nuntă? ANAF ne răspunde

ro

03 Jun, 2024 16:49 652 Marime text
foto: Pixabay Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează luni că fondurile obținute ca dar de nuntă/ botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.

Iată ce precizări face ANAF:

Având în vedere informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la „impozitarea nunților”, facem următoarele precizări:

În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76; d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului.

La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație.

Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. 

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.

În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării. 


Citește și:

ProiectFuncţionarii ANAF ar putea fi amendați dacă nu respectă obligațiile în relația cu contribuabilii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii