Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Funcţionarii ANAF ar putea fi amendați dacă nu respectă obligațiile în relația cu contribuabilii

ro

26 May, 2024 16:55 583 Marime text





 
  • Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor şi obligaţiile care le revin în relaţia cu contribuabilii, prevede o propunere legislativă iniţiată de un grup de senatori USR, depusă la Senat la finalul acestei săptămâni.

Proiectul stabileşte că nerespectarea de către organele fiscale a obligaţiei de a organiza întâlnirea cu contribuabilul în vederea demarării procedurii de mediere va fi considerată drept contravenţie şi va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmând să fie aplicată funcţionarilor ce aveau obligaţia de a îndeplini procedura, potrivit Agerpres.

Senatorul USR Cristian Bordei, iniţiator al propunerii legislative, susţine că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor lor, contribuabilii suferă consecinţe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor.

„Există foarte multe situaţii în care contribuabilii sunt executaţi abuziv de către organul fiscal, fără să existe clarificarea obligaţiei fiscale înscrise în somaţie. În astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, iniţierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă, însă adesea ANAF ignoră pur şi simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulţi copii, familiile monoparentale, etc categorii care nu îşi permit sa apeleze la consultanţă de specialitate sau la avocaţi", afirmă Cristian Bordei, potrivit unui comunicat transmis.


Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări. Plătitorul de taxe are la dispoziţie 15 zile să iniţieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări. Procedura opreşte executarea silită. ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile şi să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură finalizată prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează soluţiile identificate. Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar dacă nu o face, ANAF continuă măsurile de executare silită se explică în comunicat.

„Desigur, nu există nicio explicaţie pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancţionată şi nu există sancţiuni pentru organul fiscal care omite să-şi îndeplinească obligaţiile", este de părere Cristian Bordei.
 

 
 
 
Citește și
 Firma Consega Holding SRL, executată silitHotelul Dayan, scos la mezat de fiscul din Constanța (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii