Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stins o stea a artei corale dobrogene A murit maestrul Boris Cobasnian

ro

09 Aug, 2011 22:23 2811 Marime text

boricobasnian.jpgMaestrul Boris Cobasnian, personalitate a muzicii corale româneşti şi promotor al culturii „sunetului" în Dobrogea, în vârstă de 85 de ani a trecut la cele veşnice în această dimineaţă. La acest moment, trupul său neînsufleţit este depus la Casa Niculescu. Slujba de înmormântare va avea loc joi, la Cimitirul Central, începând cu ora 12.00 şi va fi oficiată de Înaltpresfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisiului..

Conf. univ. dr. Mariana Popescu, fostă colegă cu marele maestru spune că a acsta a fost o persoană foarte activă însă de un an suferea de o formă uşoară de limfom cu care nu a mai putut lupta. A murit acasă, alături de familie. O parte din corul Vox Maris, pe care maestrul l-a şi fondat, va fi prezent mâine, de la ora 17.30 la Casa Niculescu la căpătâiul celui care le-a fost mentor.

Prezenţă discretă în peisajul artelor de malul mării, datorită modestiei sale, maestrul nu a trecut neobservat, fiind remarcat, în rândul melomanilor, la serile camerale, la concerte simfonice sau la spectacole de operă şi operetă.

Este cel care a înfiinţat în 2000 corul „Villanella" şi a fost pianist, corepetitor şi dirijor secund al Corului Vox Maris. A fost profesor la Facultatea de Teologie, secţia Muzică religioasă, din cadrul Universitatii Ovidius Constanţa.

S-a născut la 9 martie, în satul Petroşani - Bălţi, Basarabia, Boris Cobasnian, membru al UCMR, avea să intre în contact cu muzica corală în casa părintească, unde tatăl său, părintele Visarion, repeta cu corul bisericii. Maestrul s-a născut pentru muzica corală. La Hunedoara, unde a activat după terminarea Conservatorului a devenit celebru pentru pasiunea cu care se dedica muzicii. În anul 1959, muzicianul a dat concurs ca Maestru de cor la Teatrul Liric din Constanţa, unde, timp de aproape trei decenii, până la ieşirea la pensie, a pregătit peste 40 de lucrări de operă şi operetă, iar ca dirijor a realizat în premieră: „My Fair Lady", de Frederick Loewe, „Casa cu trei fete", de Franz Schubert, „Logodnicul din lună", de Kunneke.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Raluca 11 Aug, 2011 14:37 Odihneasca-se in pace!
  • Matasaru 09 Aug, 2011 19:48 Dumnezeu sa te ierte Maestre!