Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul Nemirschi, adoptat de deputati fara a lua in seama propunerea PNL si PD-L

ro

22 Sep, 2009 18:19 774 Marime text

Deputaţii au adoptat, azi, raportul comisiei parlamentare de anchetă În cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, fără a lua În discuţie propunerea reprezentanţilor PD-L şi PNL de a trimite documentul la Direcţia Naţională Anticorupţie, care ar efectua deja acte premergătoare urmăririi penale.

Raportul a primit 189 de voturi favorabile, fiind Înregistrate şi opt abţineri. La dezbaterile generale, deputaţii democrat-liberali şi cei liberali au propus ca raportul comisiei de anchetă să meargă la DNA. Deputatul PD-L Petru Călian a adus în discuţie acest subiect, invocând un document pus la dispoziţie de Garda Financiară, din data de 9 septembrie 2009. „DNA a comunicat Gărzii Financiare că În cauză se efectuează acte premergătoare Începerii urmăririi penale, care potrivit Codului de procedură penală sunt acte confidenţiale şi că În baza articolului 214 procesele verbale încheiate de organele de control constituie mijloace de probă", le-au transmis reprezentanţii Gărzii Financiare deputaţilor.

Această idee a fost susţinută şi de PNL, prin deputatul Eugen Nicolăescu, însă în plen propunerea de trimitere a raportului şi la DNA nu a fost supusă votului final.
Raportul comisiei, adoptat pe 16 septembrie cu unanimitate de voturi, cere instituţiilor abilitate ale statului - Ministerul Finanţelor, Curtea de Conturi, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Concurenţei, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice - să verifice activitatea Ministerului Mediului.

Prin intermediul acestor instituţii, comisia solicită lămurirea mai multor aspecte şi anume legalitatea atribuirii contractului privind promovarea Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Lot II - Difuzare/Publicitate, prin prisma climatului concurenţial şi al transparenţei privind achiziţiile publice şi utilitatea acestui demers, eficienţa cheltuirii banilor publici şi legalitatea angajării şi efectuării plăţilor, existenţa unei Înţelegeri de tip monopolist pe piaţa de publicitate media Între Ars Advertising şi Best Advertising & Consult şi legalitatea acestei relaţii comerciale cu beneficiarul, Ministerul Mediului.

De asemenea, comisia parlamentară de anchetă recomandă Camerei Deputaţilor să constituie un grup de lucru care să analizeze şi să modifice legislaţia referitoare la delimitarea competenţelor acestora având În vedere că 'a constatat suprapuneri ale atribuţiilor autorităţilor publice În ceea ce priveşte domeniul achiziţiilor publice'.
Comisia de anchetă În cazul Nemirschi avea ca termen de finalizare a raportului data de 18 septembrie.

Această comisie a fost constituită, la sfârşitul lunii iunie, la propunerea grupurilor parlamentare ale PD-L şi PNL şi a avut ca scop investigarea modului În care Ministerul Mediului a atribuit În luna aprilie contractul privind campania de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu Lot II Difuzare/Publicare, prin negociere fără anunţ de participare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii