Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensiile vor fi inghetate in 2010

ro

01 Jan, 2010 14:22 1312 Marime text

Salarii şi pensii îngheţate. 2010 nu aduce românilor bani în plus în buzunare. Decizia Guvernului de a strânge cureaua şi în acest an păstrează veniturile românilor la nivelul celor de anul trecut. Singurii care se pot aştepta la ceva bani în plus sunt angajaţii de la stat, care au salariile sub 705 lei. De astăzi intră în vigoare Legea unică de salarizare în sistemul bugetar. O condiţie impusă de acordul cu FMI, dar o lege imperfectă care a adus nemulţumiri în rândul sindicaliştilor. Şi totuşi noua lege îi face bucuroşi pe cei mai prost plătiţi bugetari. Motivul: cel mai mic salariu de la stat va creşte de la 600 de lei, cât a fost în 2009 la 705 lei. Până în 2015 acesta trebuie să ajungă la 1100 de lei.

Una caldă, una rece. Restul salariilor din instituţiile statului vor fi îngheţate. Dacă Guvernul va menţine politica de anul trecut, privind concediul fără plată, atunci bugetarii vor fi nevoiţi să stea acasă, dar cu venituri mai mici.

În acest an, potrivit proiectului de buget, salariul minim pe economie rămâne la 600 de lei, cât a fost şi anul trecut. Sindicatele au strâmbat din nas. Patronatele au răsuflat uşurate, pentru că orice creştere a salariilor din mediul privat ar fi împovărat şi mai mult firmele.

Nici pensionarii nu au şanse să primească bani în plus în acest an. Aşa se face că pensia medie de 171 de euro va fi îngheţată. Vestea bună este că nu vor fi aduse schimbări în privinţa pensiei minime garantate, de 350 de lei.

În acest an, va creşte şi contribuţia pentru pensiile private obligatorii. Ea a fost îngheţată la 2 procente, în 2009. În acest an ar fi trebuit să ajungă la 3% din venitul brut al angajatului, dar va fi de 2,5%. Asta înseamnă în total 1,8 miliarde de lei, bani care vor fi viraţi în conturile firmelor care administrează conturile pensiilor private obligatorii.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 02 Jan, 2010 11:32 Cand se vor acorda BANII pentru ajutorul pentru incalzirea locuintei ???