Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul regulament de creditare se aplică de astăzi. Vezi dacă te mai poţi împrumuta

ro

01 Oct, 2011 15:10 758 Marime text
Noul regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare, lansat în dezbatere publică în luna septembrie, se va aplica începând de astăzi.

Una din condiţii vizează impunerea unui avans de minimum 30% pentru creditele în euro şi de 40% pentru creditele în alte valute, însă aceste condiţii sunt oarecum apropiate cu cele practicate şi în prezent de bănci pentru creditele-standard, respectiv un avans de 25%. Ceea ce însă ar putea avea un impact semnificativ faţă de situaţia prezentă sunt condiţiile legate de modul de stabilire a nivelului de îndatorare.

Astfel, BNR recomandă băncilor să ia în calcul, la stabilirea gradului de îndatorare, o depreciere cu 35,5% a leului în raport cu euro, eventualitatea scăderii veniturilor cu 6%, precum şi o creştere a dobânzii cu 0,6 puncte.

Toate aceste ultime trei condiţii ar putea conduce la scăderea nivelului sumei maxim împrumutate prin credit ipotecar standard cu circa 35%, conform calculelor Capital. Cum regulamentul nu exclude, aceste măsuri ar putea avea impact şi asupra programului Prima Casă, deşi foarte puţini au sesizat acest aspect. Singurul avantaj, ce-i drept consistent, pe care l-ar mai păstra Prima Casă îl reprezintă nivelul avansului minim, doar de 5%.
 
www.capital.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii