Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoralul romanesc - cu bune, dar si cu rele

ro

09 Aug, 2010 20:46 966 Marime text
udrea_cap.jpgTrebuie să învăţăm să avem o privire realistă legată de litoral. Există şi lucruri bune şi lucruri rele, indiferent că vorbim despre infrastructură, despre plaje sau despre hoteluri. În ultimele săptămâni, am avut un aflux de turişti la mare, vârful fiind înregistrat în acest week-end, cu peste 160.000 de oameni prezenţi. Grad de ocupare la cazare de aproape 100%.

Vreau să resping o teză pe care am auzit-o formulată în presă: că MDRT ar fi investit mult prea puţin în litoral, în comparaţie cu alte zone din ţară. Nimic mai fals. MDRT a alocat în 2009-2010, peste 10 milioane de euro pentru 16 proiecte de investiţii, referitoare la amenajarea falezei, construirea unor pontoane pentru ambarcaţiuni de agrement, amenajarea unor centre de prevenţie şi tratament medical ş.a.m.d. În plus, am investit major în infrastructura rutieră. MDRT a asigurat finanţare pentru fluidizarea traficului spre sudul litoralului, prin crearea de noi drumuri, respectiv consolidarea şi asfaltarea drumurilor judeţene care leagă Medgidia de localităţile 23 August şi Mangalia, prin Topraisar, Amzacea şi Pecineaga.

Sunt prima care recunoaşte că mai sunt multe de făcut. Dar nu toate atribuţiile sunt la MDRT, plajele fiind în administrarea Apelor Române, iar dezvoltarea staţiunilor în responsabilitatea primarilor şi a consilierilor locali. De altfel, se vede că acolo unde au existat primari preocupaţi de dezvoltarea turismului, rezultatele s-au făcut simţite. Repet, mai sunt multe de făcut, dar este normal să începem cu ceea ce s-a împlinit până acum. Ca ministru m-am luptat cât am putut pentru ca litoralul românesc să aibă o şansă în plus. Nu ştiu câtă lume a sesizat că TVA-ul pentru cazarea la hoteluri este de numai 9%. TVA de 9% reprezintă o şansă enormă pe care toţi hotelierii de pe litoral o au, dar pe care trebuie să ştie să o folosească.

Acum câteva zile am vorbit cu nişte prieteni care invitaseră nişte rude din Germania în ţară şi au mers câteva zile la mare. Mi-au spus că, faţă de ceea ce au auzit, realitatea arată mai bine: plaja este curată şi nu mai există pădurea de construcţii improvizate de acum câţiva ani, faleza este şi ea reabilitată şi, în general, se simte un aer mai occidental. Aşa şi este, pentru că am reuşit să demolăm 150 de construcţii care tronau pe plajă, fără a avea toate avizele legale.

Le-am cerut prietenilor mei să îmi spună pe scurt care a fost impresia lor. Mi-au spus: „Mai bine, dar nu suficient". Sunt perfect de acord cu ei. Sincer, mi-aş dori ca litoralul să fie punctul forte al României, pentru că ţărmul Mării Negre şi Delta Dunării trebuie să atragă mai mulţi turişti străini, dar şi să ofere condiţii foarte bune pentru milioanele de români care vin în fiecare an. De aceea MDRT va continua să investeasca zeci de milioane de euro, aşa cum a făcut-o şi în ultimii 2 ani. Mi-aş dori însă ca şi din partea autorităţilor locale să existe o mai mare disponibilitate de colaborare, pentru că, în definitiv, avem acelaşi obiectiv.

Sursa: elenaudrea.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii