Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Combaterea fumatului ar putea aduce economii la buget

ro

30 May, 2010 22:26 1111 Marime text

România ar putea economisi 5,1 miliarde de lei la bugetul de sănătate până în 2020 la fiecare 5.500 de români care s-ar lăsa de fumat, potrivit concluziilor Comisiei de Sănătate Publică a Senatului şi a Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România.

Studiul mai arată că statul român cheltuieşte în fiecare an milioane de lei pe tratamentul bolilor cauzate de fumat.

Cheltuială mare și la nivel individual. Calculele arată că, dacă ar renunța la fumat, în cinci ani, un român ar putea să-și cumpere o mașină sau să dea avansul pentru a-și cumpăra o locuință.De asemenea, în fiecare an și-ar putea petrece un concediu "de cinci stele", dacă nu ar mai fuma.

"Pe lângă pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzează, trebuie avuţi în vedere şi banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumătorilor. Cei care fumează se îmbolnăvesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere şi multe altele - implică cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat", susține prof. dr. Florin Dumitru Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi al Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România.

El a mai spus că, în comparație cu alte ţări în care, prin măsuri legislative precum programe de consiliere şi tratament medicamentos, se încurajează renunţarea la fumat, în România nu se întâmplă asta, iar costurile sunt uriașe.

Studiul mai arată că în ţările în care s-au adoptat măsuri legislative care să protejeze populaţia împotriva efectelor fumatului s-au observat o scădere semnificativă a numărului de internări cu boli cauzate de fumat şi o economie substanţială la bugetul de sănătate.

Dacă nu se iau măsuri de protecţie împotriva efectelor fumatului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează creşterea exponenţială a costului tratării bolilor cauzate de fumat.

Sursa: cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii