Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 martie - Ziua fără fumat

ro

11 Mar, 2022 09:42 1587 Marime text
Ziua fără fumat, foto: unsplash/ Mathew MacQuarrie

Data de 11 martie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 

1871: Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu (marea guvernare conservatoare, până în 4 aprilie 1876), care a pus bazele constituirii partidului politic conservator.
1888: O furtună masivă de zăpadă care durează trei zile și jumătate paralizează costa de est a Statele Unite. La sfârșitul vremii rele ​se înregistrează ​aproximativ 400 de decese.
1902: Se dă sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la 3 luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubuiri către Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi un plagiat.
1954: Prin HCM nr. 337, se desființează coloniile de muncă. Deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, fiind eliberați.
1985: Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Alegerea sa marchează începutul destinderii între Est și Vest. Este debutul pentru perestroika și glasnost.
1990: Începe manifestația populară din Piața Operei din Timișoara, la care a fost adoptată, la 12 martie 1990, Proclamația de la Timișoara.
1990: Parlamentul lituanian, proaspăt ales, a proclamat independența acestui stat față de URSS.
2003: Curtea Penală Internațională este fondată la Haga.
2004: Explozii simultane la oră de vârf în patru trenuri madrilene omoară 192 de oameni, printre care și 16 cetățeni români. Pistele conduc spre un atentat terorist al al-Qaida.
2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie, și unul din singurele două evenimente care să fie clasificate ca Nivel 7 pe scară internațională a evenimentelor nucleare.
2020: Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus. La nivel mondial se înregistrează 4.380 de decese și 121.811 cazuri de infectare în 114 țări 

Sărbători

Ziua Europeană a Victimelor Terorismului

Ziua celui de-al doilea prenume

Părinţii aleg cu grijă numele copiilor, conştienţi de faptul că este o alegere care i-ar putea afecta pe tot parcursul vieţii. Există şi cazuri când copiii cred că numele care le-a fost dat la naştere nu li se potriveşte şi că, dacă li s-ar fi permis să aleagă ei înşişi, ar fi optat pentru un nume diferit. Poate fi o situaţie în mod special adevărată când e vorba despre al doilea prenume.

Dar de Ziua în care te mândreşti cu al doilea prenume (#MiddleNamePrideDay), marcată pe 11 martie, nu mai există niciun motiv să te ascunzi şi poţi face cunoscut tuturor numele tău complet.

Ziua instalaţiilor sanitare

Ziua mondială a instalaţiilor sanitare este un eveniment internaţional, iniţiat în 2010 de World Plumbing Council şi celebrat în fiecare an pe 11 martie în semn de recunoaştere a importanţei pe care instalaţiile sanitare îl joacă în sănătatea şi confortul societăţii.

Ziua fără fumat

Ziua fără fumat (#NoSmokingDay) are drept obiectiv aducerea la cunoştinţa publicului a pericolelor fumatului şi prezentarea resurselor disponibile care îi pot ajuta pe oameni să ia decizia de a încerca să se lase de fumat, oferind încurajare şi sprijin într-o manieră utilă şi fără prejudecăţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii