Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai lung cuvânt al limbii române

ro

20 Aug, 2011 16:32 1066 Marime text

Creierul medicilor e plin de informaţii şi cuvinte care mai de care mai bizare. Nume de medicamente, substanţe, tratamente sau intervenţii chirurgicale. Facem ochii mari când doctorii le rostesc cu o nonşalanţă de invidiat. Cu siguranţă au antrenament pentru că cele mai lungi 6 cuvinte româneşti sunt de fapt termeni medicali. Spre exemplu: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ... Are de fapt 44 de litere!
Dacă au reuşit să pocească cuvinte care au sub 15 litere, ce să mai zicem de cele care au de trei ori mai multe.
PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ este cel mai lung cuvânt al limbii române. Şi cu siguranţă e o piatră de încercare pentru cei care urmează să devină doctori. Are nu mai puţin de 44 de litere şi spre norocul nostru doar în lumea medicală este pronunţat.
La fel de tare ţi se împleticeşte limba şi când trebuie să pronunţi cuvântul DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ. Are 36 de lidere şi este al doilea cel mai lung cuvânt al limbii noastre.
Cu doar două litere mai puţin,ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂprimeşte medalia de bronz în topul celor mai lungi şi greu de pronunţat cuvinte.
Chiar dacă vi se pare surprinzător, Românii stau chiar bine la acest capitol. Cel mai lung cuvânt în limba turcă are 70 de litere, cel din limba portugheză 47, în timp ce danezii se chinuie că rostească dintr-o singură răsuflare 53 de litere.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii