Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:57 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Vrabie „Suntem si noi destul de capabili sa administram baltile"

ro

20 Nov, 2009 01:33 2421 Marime text
decupaj_pestera_primar_valentin_vrabie.jpgAşa cum arătam în alte ediţii anterioare, hotărârea CJC prin care instituţia doreşte să ia în administrare lacurile şi bălţile din judeţ şi cea prin care obligă primăriile să ceară aviz pentru emiterea documentaţiilor de urbanism sunt contestate de majoritatea primarilor.

Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera, ne-a declarat că, în opinia sa, luciurile de apă trebuie să se afle în administrarea autorităţilor locale. „Suntem şi noi destul de capabili să administrăm bălţile", a spus Vrabie. Comuna Peştera are pe teritoriul său Balta Faclia, cu o suprafaţă de 170 hectare. Primarul comunei susţine că, dacă balta s-ar afla în administrarea comunităţii locale, s-ar putea face demersurile necesare pentru accesarea de fonduri în vederea includerii ei în circuitul turistic. „Facem toate demersurile de un an pentru ca această baltă să intre în administrarea Consiliului Local, în vederea obţinerii de fonduri europene, care, la ora aceasta, sunt neaccesate din cauza statutului juridic neclar", a afirmat Vrabie. În ceea ce priveşte Hotărârea nr. 348 prin care Consiliul Judeţean Constanţa solicită trecerea bălţilor şi a lacurilor, din administrarea statului şi a Administraţiei Naţionale „Apele Române", în domeniul public al judeţului Constanţa şi în administrarea sa, primarul comunei Peştera consideră că, până la urmă, cei care conduc judeţul vor lua decizia cea mai bună pentru comunităţile locale. „Sperăm că mai-marii noştri luptă pentru o adevărată descentralizare", a afirmat Valentin Vrabie. Edilul a precizat că doreşte înregistrarea Bălţii Faclia în ghidurile turistice, pentru a face cunoscută comuna.

Despre Hotărârea 362: „Cred că s-a strecurat o greşeală"

În ceea ce priveşte Hotărârea nr. 362 care obligă comunele, chiar şi pe cele care au structurile de urbanism constituite, să ceară avizul CJC la emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, primarul din Peştera este de părere că „s-a strecurat o greşeală". Edilul a precizat că administraţia locală pe care o reprezintă a făcut demersurile necesare în vederea înfiinţării unui birou propriu de urbanism. În următoarea şedinţă a Consiliului Local se va supune aprobării proiectul de hotărâre privind înfiinţarea acestei structuri. „Am obţinut toate avizele necesare pentru înfiinţarea biroului de urbanism şi am scos la concurs funcţia de arhitect-şef", a precizat Valentin Vrabie. În ceea ce priveşte hotărârea CJC amintită mai sus, primarul comunei Peştera a declarat: „Cred că s-a strecurat o greşeală în această hotărâre. Aşa vrem să credem. Ştim foarte bine că suntem sprijiniţi de către Consiliul Judeţean în vederea descentralizării".

De precizat că Prefectura a atacat în contencios-adminsitrativ Hotărârea nr. 362 şi, de asemenea, a elaborat, la solicitarea primarilor, un proiect de hotărâre de Guvern prin care lacurile şi bălţile să treacă în administrarea comunităţilor locale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Felicia 06 Jan, 2010 16:41 Felicitari primarului din pestera pentru tot ce face.Continua asa.
  • anonim 17 Dec, 2009 01:56 o daaaa...sigu domn primar le face pe toate... daca ar administra si baltiile cum administreaza comuna Pestera , atunci sigur nu ne ducem deloc in jos...